Tehnologie

Magazinele chinezești Temu și Shein, vizate pentru sfârșitul facilităților fiscale în UE, la inițiativa Germaniei

Magazinele online chinezești Temu și Shein au beneficiat de scutiri fiscale semnificative în Uniunea Europeană (UE), permițându-le să vândă haine, accesorii și gadgeturi la prețuri mult mai mici decât concurenții lor europeni. Aceste facilități fiscale au jucat un rol crucial în succesul acestor retaileri, atrăgând un număr mare de clienți datorită prețurilor lor extrem de competitive.

Critici și controverse în Statele Unite

Criticii din Statele Unite au acuzat deja Shein și Temu că folosesc scutiri de taxe de import pentru a submina concurenții și pentru a evita inspecțiile vamale ale produselor lor. Aceste acuzații au generat controverse și au adus în atenție practicile comerciale ale acestor giganți chinezi de retail, notează Euronews.

Inițiativa Germaniei pentru eliminarea facilităților fiscale

Recent, Germania a anunțat că susține eliminarea unor taxe de import în UE, ceea ce ar putea duce la sfârșitul scutirilor fiscale pentru pachetele ieftine. În prezent, coletele cumpărate online dintr-o țară din afara UE sunt scutite de taxe vamale dacă valoarea lor totală este sub 150 de euro. Această măsură a permis retailerilor chinezi precum Temu și Shein să ofere prețuri mult mai mici decât concurenții europeni, fără a suporta costuri suplimentare de import.

Impactul potențial al schimbării regulilor

Schimbările propuse ar putea face parte dintr-un plan de reformă mai amplu sugerat de Comisia Europeană, care vizează o revizuire a legilor vamale ale UE. Dacă aceste facilități fiscale vor fi eliminate, retailerii precum Shein și Temu ar putea fi nevoiți să suporte costuri suplimentare și să se conformeze unor reguli mai stricte de import, inclusiv inspecțiilor vamale și verificărilor privind condițiile de producție și legislația muncii.

Shein, care plănuiește să se listeze public la bursă în New York, ar putea să se confrunte cu dificultăți suplimentare dacă UE va implementa aceste schimbări. De asemenea, aceste modificări ar putea intensifica verificările asupra conținutului pachetelor lor, asigurându-se că respectă reglementările de import și standardele de muncă.

Controverse și reacții recente

În ultimele luni, Shein și Temu au fost criticate pentru diverse probleme. Temu a fost acuzată de practici manipulatoare de către 17 companii din UE, care au susținut că aceasta nu protejează suficient consumatorii și nu respectă regulile obligatorii pentru companiile care doresc să opereze în blocul comunitar. Printre acuzații se numără dificultatea ștergerii conturilor de consumator, furnizori netransparenti și prețuri înșelătoare.

Shein a fost, de asemenea, criticată în Statele Unite pentru diverse practici controversate. Un raport al Comisiei pentru Revizuirea Economică și de Securitate SUA-China a subliniat că Shein și alte firme chineze de comerț electronic au crescut rapid prin practici discutabile. Investigațiile din 2022 au arătat că Shein nu a declarat că a folosit bumbac din Xinjiang pentru produsele sale, încălcând Legea privind Prevenirea Muncii Forțate a Uyghurilor.

Germania își dorește să pună capăt facilităților fiscale care au permis retailerilor chinezi Temu și Shein să vândă produse la prețuri foarte mici în UE. Această inițiativă ar putea avea un impact semnificativ asupra modelului de afaceri al acestor companii și asupra competiției pe piața europeană. Rămâne de văzut cum vor răspunde aceste companii și cum vor evolua reglementările vamale în UE în viitor.