Tehnologie

Google, bun de plată. Cum a „călcat pe bec” gigantul

Google va plăti 93 de milioane de dolari în urma unei înțelegeri la care a ajuns cu procurorul general din California, Rob Bonta, ca parte a rezolvării acuzațiilor conform cărora practicile companiei privind confidențialitatea locației au încălcat legile statului, în ceea ce privește protecția datelor consumatorilor.

Departamentul de Justiție din California a susținut că Google „colectează, stochează și folosește datele despre locație” în scopuri de publicitate pentru consumatori, fără consimțământ.

În respectiva plângere se susține că Google a continuat să colecteze date despre consumatori legate de locația unui utilizator chiar și atunci când un acesta a dezactivat funcția „istoricul locațiilor”.

Compania a  avut parte de procese similare în Arizona și Washington, anul trecut, pentru urmărirea ilegală a consumatorilor.

Pe lângă faptul că a plătit 93 de milioane de dolari, Google a fost de acord să „descurajeze comportamentele greșite viitoare”.

Suma pe care trebuie să o plătească Google, o „nimica toată”, comparativ cu bugetul companiei

Această înțelegere, care nu va afecta prea mult Google, din punct de vedere financiar, este, totuși, importantă deoarece gigantul tehnologic își ia majoritatea veniturilor din publicitate, iar publicitatea bazată pe locație este o caracteristică de bază a platformei de publicitate.

„În concordanță cu îmbunătățirile pe care le-am făcut în ultimii ani, am soluționat această problemă, care s-a bazat pe politicile de produse învechite pe care le-am schimbat cu ani în urmă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Google, José Castañeda, pentru publicația Engadget.

În acest context, California AG solicită Google să ofere transparență suplimentară cu privire la urmărirea locației, oferind utilizatorilor informații detaliate despre datele privind locația, pe care le colectează.

Compania trebuie, de asemenea, să le ofere utilizatorilor declinări de răspundere conform cărora informațiile despre locație pot fi folosite pentru personalizarea anunțurilor.

În concluzie, Google ar trebui, cel mai probabil, să fie un pic mai atent pe viitor cu privire la aceste politici, de vreme ce amenzile viitoare ar putea să fie mai mari.