Tehnologie

Cum a rămas “în picioare” după cutremurul de 7.5 grade, deși e cea mai înaltă clădire din Taiwan. Secretul supraviețuirii, un pendul de 660 de tone

Recent, Taiwan a fost zguduit de cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani, un seism devastator de 7,5 grade care a luat viețile a cel puțin nouă persoane, a dărâmat clădiri și a declanșat avertismente de tsunami. În mijlocul haosului, imagini impresionante arată cum zgârie-norul Taipei 101, cea mai înaltă clădire a insulei și un simbol al tehnologiei avansate în construcții, a oscilat ușor în fața forței naturii, fără a se prăbuși.

Inovația care protejează: Pendulul de 660 de tone

Zgârie-norul Taipei 101 din Taiwan, echipat cu ferme outrigger la fiecare opt etaje pentru rigiditate și un amortizor de masă acordat de 660 de tone pentru a absorbi energia seismică, este construit să reziste cutremurelor și taifunurilor.

Taipei 101, o structură monumentală în valoare de 1,8 miliarde de dolari și înălțime de 1,671 de picioare, găzduiește o soluție ingenioasă de reducere a oscilațiilor clădirii cu până la 40% în timpul cutremurelor și vânturilor. Inima acestei soluții este un pendul masiv de 660 de tone, cunoscut sub numele de „amortizor de masă acordat”, suspendat în interiorul clădirii începând de la etajul 92. Acest pendul acționează ca un contragreutate, oscilând în direcția opusă mișcării clădirii și menținând echilibrul general al structurii. Astfel, chiar dacă zgârie-norul se balansează, nu se prăbușește.

Sistemul, descris de Dr. Agathoklis Giaralis, profesor de dinamică structurală la City, University of London, ca fiind „similar unui pendul”, se bazează pe principiul dampingului pasiv. Funcționează independent de orice sursă externă de energie, folosind doar gravitația și mișcarea clădirii. În același timp, pistoanele hidraulice plasate sub sfera masivă absorb și disipează energia în formă de căldură, contribuind astfel la stabilitatea structurală a clădirii.

Cheia integrității structurale uimitoare a clădirii este o sferă aurie de 660 de tone metrice care atârnă de la etajul 92 – „amortizorul de masă acordat”

Flexibilitatea modernă și pregătirea Taiwanului pentru seisme

Deși poate părea ciudat să vezi o clădire oscilând, zgârie-norii moderni sunt construiți să fie flexibili, mai ales în zone predispuse la cutremure, cum este Taiwanul. Materialele din care sunt făcute permit o anumită elasticitate, astfel încât să se poată întinde sau contracta în funcție de forțele la care sunt supuse. Deși mișcările laterale pot fi semnificative pe întreaga structură, acestea nu reprezintă un pericol pentru integritatea acesteia, dar pot cauza disconfort ocupanților dacă sunt excesive, screie Dailymail.

Construcția Taipei 101, începută în 1999 și finalizată în 2004, a fost gândită nu doar pentru a impresiona prin înălțime și design, ce evocă un lăstar de bambus, ci și pentru a oferi rezistență și siguranță în fața naturii. Spre deosebire de alte clădiri înalte, Taipei 101 își expune amortizorul de masă acordat vizitatorilor, transformându-l într-o atracție turistică și într-un simbol al inovației în domeniul construcțiilor.

Această abordare holistică față de designul structural și măsurile avansate de pregătire pentru cutremure demonstrează de ce Taiwan este considerat un lider mondial în domeniul seismologiei și siguranței clădirilor. Chiar și în fața unui cutremur