Tehnologie

Parlamentul European se pregătește de epoca AI: vor fi introduse reguli stricte cu privire la inteligența artificială

Parlamentul European are în plan un prim set de reglementări referitoare la inteligența artificială.

Recent, în Parlamentul European, Comisia pentru libertăți civile și cea pentru piața internă au pus la cale, împreună, procedurile de negocierea aferente primului de reglementări privind AI.

Un grup de membri din cadrul Parlamentului European a propus introducerea unor limitări pentru inteligența artificială.

Mai mult inițiatorii vor să clarifice dreptul de a face plângeri cu privire la sistemele AI, dar și transparență, atunci când vine vorba despre moul de operare care, în definitiv, ar trebui să fie stabilit de oameni acreditați să facă asta.

Se urmărește neutralitatea tehnologiei, dar și îndepărtarea pericolului iminent ca AI să fie folosită în scopuri malefice, dacă așa ceva este posibil.

Regulile pe care va trebui să le respecte inteligența artificială

În mare, toate sistemele de inteligență artificială urmează să fie verificate îndelung pentru a se stabili dacă acestea, prin natura lor, prezintă vreun risc în acest sens pentru omenire, dar și posibilitatea ca ele să devină unelte pentru escrocherii.

„Este prima piesă de legislație de acest fel la nivel mondial, ceea ce înseamnă că UE poate conduce în a face AI centrată pe om, de încredere și sigură. Am lucrat pentru a sprijini inovația AI în Europa și pentru a oferi start-up-urilor, IMM-urilor și industriei spațiu pentru a crește și a inova, în timp ce protejăm drepturile fundamentale, consolidăm supravegherea democratică și asigurăm un sistem matur de guvernanță și aplicare a AI”, a declarat euro-parlamentarul USR, Dragoș Tudorache.

Evident, regulile la care inteligența artificială va fi supusă nu sunt sută la sută puse la punct, în prezent, dar urmează să fie clarificate și, în cele din urmă, adoptate, pe măsură ce va trece timpul. Rămâne de văzut dacă acestea vor fi suficient de bine scrise pentru a nu lăsa loc de interpretări.