Tehnologie

Copiii sub 16 ani ar putea să nu mai aibă acces la TikTok, Instagram și Facebook: Ce prevede proiectul de lege

Un proiect de lege din România prevede că copiii sub 16 ani nu vor avea acces la TikTok, Instagram și alte platforme sociale fără acordul explicit al părinților.

Amenzile ar fi de până la 0,4% din cifra de afaceri

Astfel, Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunțat recent că a strâns 100.000 de semnături pentru un proiect de lege care prevede că minorii sub 16 ani vor avea acces la platforme de tip social media doar în baza unui acord explicit exprimat de părinți. Dacă nu vor respecta legea, companiile care gestionează rețelele sociale vor putea primi o amendă de până la 0,4% din cifra de afaceri. Proiectul nu precizează dacă e vorba de o amendă aplicată la cifra de afaceri globală a unor companii precum Meta sau TikTok, sau dacă e vorba despre cifra de afaceri realizată în România.

Vezi și: Ce nu știai despre Facebook, Tik Tok, Instagram sau X, ascund multe secrete și bizarerii

Vezi și: Accesul la rețelele sociale, restricționat pentru copii și adolescenți. Vârsta până la care ar putea fi impus controlul parental

”Interesul atât de mare, fiind una dintre campaniile la firul ierbii de mare succes pentru PNL, ne arată că este o temă foarte importantă pentru români și ne responsabilizează să continuăm dialogul cu toate părțile implicate pentru a avea cea mai bună lege posibilă”, a declarat Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc într-un comunicat.

Ce prevede proiectul de lege pentru protecția minorilor în domeniul serviciilor societății informaționale

Mai exact, Proiectul legislativ se referă la accesul minorilor la ”furnizori de platforme online, rețele de socializare, servicii de streaming audio sau video, servicii prin care utilizatorii interacționează sau accesează conținut în mod direct, servicii bancare online, precum și pagini web cu un conținut destinat exclusiv persoanelor adulte”.

Vezi și: Avertisment pentru părinți | Câți copii minori au conturi pe rețelele sociale și de ce e alarmant

În ceea ce privește acordul propriu-zis al părinților, proiectul nu dă detalii, ci spune că ”modalitățile tehnice de acordare a acordului parental, de solicitare a suspendării sau a radierii conturilor minorului, precum și de restricționare a accesului la anumite pagini electronice care au conținut dăunător se stabilesc prin ordin al Ministrului cercetării, inovării și digitalizării”.