Tehnologie

Imagini cu cel mai mare avion de linie din lume: Boeing 777X a fost deja testat în 1.300 de ore de zbor, are două motoare și costă 442 milioane de dolari

Călătoria Boeing în crearea celui mai mare avion de linie cu două motoare din lume, Boeing 777X a fost una tumultoasă, marcată de provocări, întârzieri și soluții inovatoare de inginerie. Iată cum arată la interior ceea ce pare a fi cel mai măreț proiect în industria aeronautică.

Gigantul aerospațial s-a angajat în acest proiect ambițios în noiembrie 2013, când a dezvăluit Boeing 777X, un avion comercial revoluționar format din două variante: 777-8 și 777-9. Alături de aceste variante, Boeing a introdus și o opțiune de cargo cunoscută sub numele de 777-8F, care este programată pentru serviciul Qatar Airways în 2027.

Planul de dezvoltare pentru Boeing 777X a implicat mai multe etape, compania urmărind să lanseze mai întâi partea comercială, introducând pe piață varianta 777-9 până în 2025. Emirates, un jucător proeminent în industria aviației, urma să fie lansarea. client pentru acest impresionant avion de linie. Cu toate acestea, cronologia pentru această lansare fusese deja mutată de la ținta inițială din 2020. Mai multe provocări semnificative, inclusiv prăbușirea 737 MAX, pandemia globală și întreruperile din lanțul de aprovizionare, au contribuit la încetinirea dezvoltării și producției.

Obstacolele cu care se confruntă Boeing în timpul proiectului Boeing 777X nu s-au limitat doar la aspecte tehnice. Compania a estimat că cheltuielile anormale de producție ar depăși 1 miliard de dolari, reflectând complexitatea și unicitatea acestei întreprinderi. În plus, companiile aeriene, în special Emirates, și-au exprimat nemulțumirea față de întârzieri, subliniind presiunea la care a fost supus Boeing pentru a obține un rezultat de succes și în timp util.

Anvergura aripilor masoara 72 de metri (Foto: insider.com)

În ciuda acestor provocări, Boeing a rămas angajat în program. Compania și-a prezentat masivul său banc de testare 777X la Salonul Aeronautic de la Paris în iunie, oferind pasionaților și experților de aviație o imagine asupra caracteristicilor și capabilităților avansate ale aeronavei. Testul de zbor 1, o parte crucială a fazei de testare, acumulase deja peste 1.300 de ore de zbor prin aproximativ 540 de zboruri, subliniind dedicarea Boeing de a asigura siguranța și fiabilitatea avionului de linie.

Procesul cuprinzător de testare pentru Boeing 777X a cuprins o gamă largă de funcționalități, fiecare adaptată la obiective specifice. Aceste teste au inclus evaluări ale capacităților de aterizare automată, rezistență la mediu, performanță la viteză redusă și operațiuni extinse cu două motoare. Aceste bancuri de testare, esențiale pentru procesul de certificare, au permis Boeing să demonstreze organismelor de reglementare eficacitatea tehnologiei și a motoarelor aeronavei, asigurând astfel cele mai înalte standarde de siguranță.

Una dintre caracteristicile definitorii ale Boeing 777X este anvergura sa remarcabilă, care măsoară 72 de metri depășind anvergura aripilor tuturor modelelor 777 anterioare. Această inovație este esențială în generarea de portanță crescută, ceea ce duce la o îmbunătățire remarcabilă cu 10% a eficienței în comparație cu predecesorii săi și cu aeronavele concurente. Utilizarea unei astfel de anverguri extinse necesită o analiză atentă a infrastructurii aeroportuare, deoarece lățimile căilor de rulare și dimensiunile porților trebuie să se potrivească cu dimensiunile avionului.

Imagini din interiorul Boeing 777X (Foto: insider.com)

Boeing va lansa cel mai mare avion de linie din lume

Filosofia de proiectare a lui Boeing pentru 777X a vizat evitarea necesității unei noi infrastructuri aeroportuare. Utilizând anvergura mai mare pentru a spori performanța, compania și-a propus să ofere beneficii operaționale și de cost semnificative atât aeroporturilor, cât și companiilor aeriene.

Vârfurile retractabile ale aripilor au permis o soluție practică: atunci când este retras, anvergura este echivalentă cu cea a variantelor mai vechi de 777, măsurând aproximativ 65 de metri. Pilotul de testare experimental al Boeing, James Hanley, a clarificat că vârfurile aripilor se pliază odată ce avionul încetinește la aproximativ 50 de noduri, eliminând preocupările legate de mecanism în timpul decolării sau aterizării.

Boeing 777X va fi cel mai mare avion de linie din lume (Foto: insider.com)

Măsurile de siguranță îmbunătățite au fost un aspect integral al designului Boeing 777X. Vârfurile aripilor fac parte din lista de verificare înainte de zbor a piloților, asigurându-se că extensia lor este verificată înainte de decolare. Acest nivel suplimentar de siguranță exemplifică și mai mult angajamentul Boeing de a furniza o aeronavă sigură și de ultimă generație.

Inovațiile nu s-au limitat la exterior; interiorul Boeing 777X este la fel de revoluționar. Capacitățile unice de testare ale aeronavei includ simularea scenariilor cum ar fi recuperarea după o scufundare scăpată de sub control sau navigarea prin vreme agitată. Rezervoarele situate în partea din față și în spatele avionului permit inginerilor să transfere apă și să modifice centrul de greutate al avionului, permițând evaluări cuprinzătoare în diferite condiții.

Rezervoarele cu apa vor permite pilotilor sa modifice centrul de greutate al aeronavei (Foto: insider.com)

Boeing 777X reprezintă un efort ambițios care a depășit granițele ingineriei aviatice moderne. În ciuda faptului că a întâmpinat provocări substanțiale, cum ar fi costurile de producție, întârzierile și întreruperile, devotamentul Boeing de a livra un avion de linie remarcabil a persistat.

Designul inovator, în special anvergura extinsă, nu numai că îmbunătățește eficiența, ci și evidențiază angajamentul companiei față de excelența operațională. Pe măsură ce Boeing continuă să navigheze în complexitățile producției de aviație, Boeing 777X este o dovadă a ingeniozității umane și perseverență în fața adversității.