Tehnologie

Compania din România care a dat lovitura în Germania. Ce premiu au câștigat românii, ce este revoluționar la invenția lor

O companie din Petroşani a fost premiată pentru dezvoltarea celui mai bun produs la categoria GSE – Ground Support Equipment, la cel mai mare târg de infrastructură aeroportuară desfăşurat la München, Germania.

Electro Max SRL a dezvoltat un sistem portabil de marcare a pistelor aeroportuare, denumit Polaris 2.0, cu finanțare accesată din surse europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Vezi și: România, apreciată pe Google Maps. Cetățile și castelele de la noi din țară, premiate de gigantul tech

Cum funcționează sistemul Polaris 2.0, de fapt

Sistemul de lămpi pentru aeroport și aerodrom a fost recunoscut de juriul Inter Airport Innovation Awards pentru inovația de care a dat dovadă.

Are un nivel ridicat de autonomie datorita bateriei încorporate, care poate fi completată la nevoie. De asemenea, este foarte versatil, deoarece funcția lămpii poate fi ajustată în funcție de cerințele tehnice.

Comunicarea și controlul sistemului pot fi efectuate de la distanță, folosind atât tehnologia radio, cât și internetul.

Prin această rețea, întreținerea sistemului poate fi efectuată și local în Petroșani, iar dacă sunt necesare piese de schimb, acestea pot fi expediate imediat.

Vezi și: Romanian Game Awards 2023 – cele mai bune jocuri românești, premiate la București: radiografia industriei de gaming de la noi

Mai multe aeroporturi din lume vor să cumpere invenția românilor

O altă inovație lăudată de juriu a fost includerea unor elemente magnetice care fac balizele reutilizabile în cazul aeronavelor care trec peste ele fără a afecta echipamentul de zbor, potrivit ADR Vest.

Înregistrat la OSIM în această toamnă, Polaris 2.0 a fost dezvoltat printr-un proiect pilot finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cu o valoare totală de 1,27 milioane lei, inclusiv 964.000 lei în fonduri nerambursabile.

În timpul proiectului, a fost achiziționată o linie pilot de producție pentru produs, iar acesta este acum gata de producție în serie.

În urma primirii premiului la München, mai multe aeroporturi din întreaga lume şi-au exprimat intenţia de a achiziţiona sistemul de la compania din Petroşani.

„Acest premiu este o sursă de mândrie pentru întreaga regiune și vreau să felicit echipa Electro Max pentru realizare. Recunoașterea demonstrează încă o dată că există potențial și capacitate pentru proiecte inovatoare în Regiunea de Vest. Credem în ele și să-i încurajăm în continuare.

Drept urmare, prin Programul Regional Vest 2021-2027, investițiile în acest domeniu au devenit o prioritate pentru noi”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Vest.

Vezi și: Cine este cea mai bogată femeie din România. Nu o recunoşti pe stradă dacă o vezi. Foto