Tehnologie

Nikon Z8, camera mică dar abilă: ce știe să facă noua variantă „de buget” a lui Z9

Nikon a anunțat Z8, cu 45,7 megapixeli, o cameră puternică mirrorles full-frame, capabilă să producă videoclipuri RAW de până la 8K60p, viteze de rafală RAW de 20 fps și multe altele.

Este, efectiv, o versiune redusă a Nikon Z9 care reține senzorul, iluminat BSI al acestuia din urmă.

Ce-i drept, lui Z8 îi lipsește înregistrarea video nelimitată a lui Z9, dar este și cu 1.500 de dolari mai ieftin, așa că n-ai ce să-i ceri la banii ăștia.

La drept vorbind, Nikon a făcut istorie l pe nișa foto, însă caracteristica principală a lui Z8 este filmarea de 8K60p N-RAW.

Nikon a câștigat procesul cu RED

Interesant de știut este că producătorul de camere video RED și-a folosit brevetele pentru a împiedica alte companii producătoare să introducă posibilitatea videoclipuri RAW în specificații, în trecut.

Cu toate acestea, procesul RED împotriva Nikon a fost soluționat la sfârșitul lunii trecute, permițând Nikon să folosească N-RAW, adică un codec RAW comprimat pe 12 biți, dezvoltat împreună cu o companie numită intoPIX, pe oricare dintre camerele sale. De asemenea, poate captura videoclipuri ProRes RAW pe 12 biți.

Împreună cu 8K60p, Z8 este capabil și de 4K la până la 120fps, inclusiv cu formatele ProRes, H.264 și H.265, pe 10 biți.

După cum a fost menționat, corpul mai mic are și devantaje, adică nu poate înregistra toate formatele video pentru un timp nelimitat, cum se întâmplă la Z9, spre exemplu.

Mai degrabă, te vezi în postura de a fi limitat la 90 de minute pentru 8K30p și la două ore pentru 4K60p fără supraîncălzire.

În ceea ce privește fotografierea, vitezele de declanșare nu sunt limitate de un obturator mecanic, pentru că acesta nu există.

Ca atare, poți captura imagini RAW+JPEG pe 14 biți la până la 20 fps, chestiune impresionantă pentru o astfel de cameră de înaltă rezoluție.

Vine, în egală măsură, cu setări concepute pentru fotografii de portret, cum ar fi catifelarea pielii și balansul de alb, personalizat pentru figurile oamenilor.