Tehnologie

Bateria nucleară care rezistă 50 de ani: Cum funcționează

Betavolt, o companie chineză de frunte în domeniul tehnologiei energetice, a prezentat un prototip al unei baterii bazate pe radionuclizi care ar putea revoluționa industria dispozitivelor electronice. Iată cum funcționează bateria nucleară.

Cum funcționează bateria nucleară

Conform presei străine, această inovație permite dispozitivelor electronice să funcționeze fără reîncărcare timp de până la 50 de ani. Deși tehnologia este deja utilizată în aplicații precum stimulatoarele cardiace și misiunile spațiale, implementarea la scară largă a fost limitată până acum din cauza dimensiunii și puterii de ieșire a bateriilor existente.

Bateria, numită BB100, este de dimensiuni reduse (15 x 15 x 5 mm), furnizând 100 de microwați și 3 volți. Compania își propune să ajungă la 1 watt în următorii doi ani, deschizând posibilitatea de a combina mai multe baterii pentru a obține mai multă putere. Radionuclidul utilizat, nichel-63, se transformă în cupru la finalul ciclului de viață și nu generează deșeuri nocive. Această tehnologie poate funcționa într-o gamă largă de temperaturi, de la -60 la 120 de grade Celsius.

Planurile Chinei

Un aspect semnificativ este absența emisiilor de radiații, ceea ce face ca această soluție să fie potrivită și pentru aplicații medicale. Cu toate acestea, implementarea la scară largă necesită încă cercetare suplimentară. Oportunitățile sunt vaste, nu doar pentru telefoanele mobile, ci și pentru dronele de livrare, eliminând nevoia de reîncărcare și deschizând noi posibilități în sectorul tehnologic.

Dispozitivul, descris drept „primul sistem de energie atomică miniaturizat din lume”, este o baterie de izotopi radioactivi compactă, dispusă într-un recipient de dimensiunea unei monede. Deși se bazează pe energie nucleară, nu implică procese de fisiune sau fuziune, deschizând perspective pentru tranziția către vehiculele electrice.

Planurile ambițioase ale guvernului chinez pentru creșterea vehiculelor cu energie nouă (NEV) au pregătit terenul pentru dezvoltarea acestei tehnologii. Cu toate acestea, sunt necesare investiții substanțiale pentru a face aceste obiective realizabile, inclusiv dezvoltarea de baterii mai eficiente și infrastructura de susținere necesară.