Tehnologie

Atenție la contul tău de Gmail: Google anunță o schimbare majoră, vizând 3 miliarde de utilizatori

Google a încheiat recent evenimentul Cloud Next 2024, dar știrile despre inovațiile prezentate continuă să apară. Una dintre ele, care s-ar putea dovedi a fi deosebit de importantă din perspectiva securității utilizatorilor, este utilizarea modelelor de limbaj mare cu inteligență artificială (AI) pentru a proteja utilizatorii Gmail de amenințări.

Creșterea atacurilor prin inteligența artificială

Principalul problemă adresată este aceea că inteligența artificială generativă a devenit atât de avansată încât a „redus semnificativ bariera pentru atacuri”, după cum recunoaște Google. Acest lucru a dus la „o creștere a atacurilor de phishing de înaltă calitate și la scară largă”. Evident, accesul la conturile de Gmail și Drive este un obiectiv major pentru atacatori, date fiind cantitățile mari de date valoroase pe care le conțin.

Soluția AI de la Google

Soluția propusă de Google, deși conceptual simplă, este tehnic complexă: „Am construit LLM-uri personalizate pentru a contracara aceste atacuri.” Implementate inițial la sfârșitul anului 2023, aceste modele de limbaj mare (LLM-uri) au început deja să ofere „rezultate semnificative”, a declarat Google. Aceste LLM-uri sunt antrenate „cu cele mai noi și mai periculoase conținuturi de spam și phishing” deoarece sunt excepțional de bune în identificarea conținuturilor semantic similare. Având în vedere baza largă de utilizatori Google Workspace de 3 miliarde, „rezultatele sunt foarte impactante — și LLM-urile vor deveni doar mai bune în acest sens pe măsură ce avansăm”, a adăugat un purtător de cuvânt Google conform Forbes.

Impactul pozitiv al securității AI

Deși recent au existat multe discuții despre Google Gemini LLM, nu toate au fost laudative. În ciuda acestor critici, este reconfortant să raportăm despre utilizarea AI LLM-urilor dintr-o perspectivă pozitivă a securității. Potrivit Google, aceste apărări bazate pe AI opresc 99,9% din spam, o cifră impresionantă, iar Google se concentrează intens pe inovarea pentru a aborda și acel ultim 0,1%.

Nou instrument de securitate AI pentru clienții plătitori

Pentru cei peste 3 miliarde de utilizatori Google Workspace și 10 milioane de clienți plătitori, când vine vorba de Gmail și Drive, Google a anunțat, de asemenea, un nou add-on opțional de securitate AI. Pentru a răspunde unei cereri comune a clienților Workspace, protecția informațiilor confidențiale în fișiere, Google a dezvoltat un instrument pentru a clasifica și proteja automat aceste date sensibile.

„Noul instrument AI va descoperi aceste ascunzișuri de date sensibile și va face recomandări pentru protecții adăugate, care pot fi implementate automat cu câteva clicuri simple”, a adăugat Google.

Când vine vorba de prețuri, mi s-a spus că instrumentele pot fi ajustate pentru nevoile fiecărui client la un cost de 10 dolari pe utilizator pe lună și pot fi adăugate la majoritatea planurilor Workspace.