Tehnologie

Are telefonul tău 5G? Pașii pe care trebuie să-i urmezi, ca să afli

Începând cu martie 2023, aproape toate noile telefoane high-end și mid-range care sunt lansate pot folosi o rețea 5G. Și același lucru este valabil și pentru destul de multe telefoane cu buget redus. Dar dacă nu ești sigur dacă telefonul tău este 5G, este destul de ușor de verificat.

În afară de faptul că are hardware 5G, un telefon trebuie să fie certificat pentru a funcționa pe rețeaua 5G a unui operator. Deci, dacă telefonul tău 5G nu a fost certificat pentru a funcționa pe operatorul tău, ar avea nevoie de acea certificare, care însoțește adesea o actualizare de software pentru a permite suportul operatorului. În caz contrar, nu vei putea folosi 5G la operatorul tău.

Este iPhone-ul meu compatibil 5G?

Apple a inclus hardware 5G în fiecare iPhone livrat de la seria iPhone 12, inclusiv iPhone SE (a treia generație). Deci, dacă deții iPhone din seria 12 sau mai nou, telefonul tău este compatibil 5G. Gama de iPhone relativ simplă de la Apple face să știi cu ușurință dacă iPhone-ul tău este compatibil 5G. Dar, așa cum am menționat mai devreme, nu este atât de simplu să ai hardware 5G în telefon; de asemenea, ai nevoie de software-ul necesar.

Procesul de verificare a compatibilității 5G pe un telefon Android este similar cu iPhone, dar având în vedere natura diversă a telefoanelor Android, opțiunile și locația acestora în software-ul telefonului pot diferi în funcție de producătorul dispozitivului.

Deci, dacă deții un telefon Android, poți confirma dacă telefonul este 4G sau 5G deschizând aplicația „Setări” și navigând la Rețea și internet > SIM-uri > Tip de rețea preferat. Dacă găsești 5G listat ca una dintre opțiuni, atunci telefonul tău acceptă 5G. În caz contrar, vezi dacă ai listat 4G sau LTE; prezența lor va indica suport pentru 4G.

Cu toate acestea, dacă nu vezi opțiunea 5G pe telefonul tău, chiar dacă este comercializat ca telefon 5G de către producător, în prezent nu este certificat să accepte 5G pe operatorul tău. Va trebui să aștepți ca producătorul telefonului să lanseze o actualizare de software adăugând suportul necesar, sau este posibil ca telefonul tău să accepte unele benzi 5G, dar nu și pe cele utilizate de operatorul tău de telefonie mobilă.

O altă modalitate de a confirma compatibilitatea 5G pe telefonul tău Android este să verifici specificațiile acestuia pe site-ul web al producătorului. Dar acest lucru îți va spune doar dacă telefonul are hardware 5G sau nu. Pentru compatibilitatea specifică operatorului, metoda menționată anterior este cea mai bună cale.