Tehnologie

ANAF ”îngroapă” românii în stres și nervi, dar nu te iartă de amenzi: anunțul care îți va crește tensiunea

Grupurile de Facebook pentru contabili, forumurile, Reddit, Twitter, toate sunt pline de frustrare manifestată la adresa ANAF și a site-ului care a scos peri albi românilor care nu au vrut decât să fie în legalitate, să-și depună declarațiile în termenul legal, 25 mai. Celor mai mulți dintre ei, nu le-a ieșit.

În urmă cu mai bine de o săptămână am scris primul material pe marginea dezastrului cu care se confruntă românii care încearcă în această perioadă să interacționeze cu site-ul ANAF, Spațiul Privat Virtual, procesul de depunere al declarațiilor și cam orice altceva din același spectru. Mai multe detalii despre situația de la acel moment găsești aici.

ANAF recunoaște că are o problemă, dar nu te ajută prea mult

După o săptămână în care oficialii instituției s-au ascuns după deget pe marginea problemelor cu site-ul, în al 12-lea ceas, instituția a recunoscut în sfârșit situația. Dacă te-ai fi așteptat însă să extindă termenul de depunere a declarațiilor după 25 mai, pentru că românii pur și simplu nu le-au putut depune, te înșeli amarnic. Singurul lucru pe care l-a făcut Fiscul a fost să solicite administrațiilor fiscale locale să ia în considerare ”buna credință” a contribuabililor care întârzie depunerea declarațiilor. Ca o distincție foarte importantă însă, acea referință nu exclude sub nicio formă sancțiuni sub formă de amenzi pentru cei care întârzie depunerea declarațiilor din cauza instituției care ar trebui să le primească. Nu se face foarte clar nici distincția între cei care sunt ”de bună credință” și cei care nu.

„Dată fiind informarea primită de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din partea Centrului Național pentru Informații Financiare aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, cu privire la sincopele de funcționare ale portalului ANAF și la imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale în termenul de 25 mai, conducerea Agenției recomandă structurilor sale executive din teritoriu ca, pentru situațiile de nerespectare a termenului de depunere, să-și manifeste rolul activ și să aibă în vedere prevederile din Codul de procedură fiscală referitoare la buna-credință a contribuabililor, potrivit Art. 7 coroborat cu Art. 12. Ne cerem scuze contribuabililor pentru situația întâmpinată, dar avem încredere că odată cu finalizarea procesului de digitalizare a administrației fiscale, nu vor mai avea loc astfel de sincope”, arată un comunicat transmis de ANAF.

Mai multe asociații, organizații de voluntari, specialiști IT și ONG-uri au solicitat miercuri ANAF prelungirea termenului pentru depunerea declarațiilor din 25 mai până pe 30 mai. Nu s-a întâmplat acest lucru.

„Având în vedere disfuncţionalităţile sistemului informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declaraţiilor fiscale şi a situaţiilor financiare anuale, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) a solicitat autorităţii fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023, pentru depunerea acestora”, potrivit unui comunicat al CECCAR, citat de Agerpres.