Aplicațiile de întâlniri te dezamăgesc? Cercetările dezvăluie de ce utilizatorii Tinder se pot simți nemulțumiți
Potrivit unui sondaj al utilizatorilor, jumătate nu au căutat niciodată pe Tinder să se întâlnească, în primul rând.
Tinder este de departe cea mai populară aplicație de întâlniri din lume, cu aproximativ 75 de milioane de utilizatori în fiecare lună. Și deși a oferit multor șansa de a cunoaște oameni noi și de a începe o relație împlinită, pentru alții a fost o sursă de dezamăgire și confuzie. Experiența de a fi „fantomă”, în care conversațiile inițial incitante sunt înlocuite în mod inexplicabil de o tăcere, se pare că e prea comună. Acum, noi cercetări pot ajuta la explicarea de ce se întâmplă acest lucru – se dovedește că mulți utilizatori nu au fost niciodată interesați să se întâlnească cu cineva.
Într-un sondaj efectuat pe 1.387 de utilizatori Tinder, jumătate au spus că nu sunt interesați să întâlnească pe nimeni offline, în timp ce aproape două treimi s-au dovedit a fi căsătoriți sau deja într-o relație.
De ce intră oamenii pe Tinder
Se pare că, cel puțin pentru mulți oameni, întâlnirile online ar fi devenit doar o altă formă de social media care oferă distragere a atenției, divertisment și un impuls pentru stima de sine. Acest lucru nu înseamnă că nu există persoane care să caute să se întâlnească, doar că motivațiile psihologice pentru a se implica pe Tinder sunt mult mai variate decât se presupunea anterior.
Până în prezent, o mulțime de studii au explorat utilizarea serviciilor de întâlniri online, dar puține au acordat o atenție deosebită satisfacției utilizatorilor.
„Am fost destul de uimit de cât de puține date existau când vine vorba de cât de mulțumiți erau oamenii de întâlnirile online în general și de întâlnirile offline la care poate rezulta”, a spus dr. Elias Aboujaoude, profesor clinic de psihiatrie și științe comportamentale.
Aboujaoude și colegii din Franța și Elveția au oferit utilizatorilor Tinder vorbitori de engleză întrebări despre motivațiile lor de a folosi aplicația, numărul de match-uri și întâlniri offline pe care le-au avut, statutul lor relațional și selectivitatea lor pentru alegerea partenerilor. De asemenea, au pus întrebări pentru a evalua anumiți factori psihologici, cum ar fi nivelul de impulsivitate, depresie, singurătate și stima de sine a unei persoane. În cele din urmă, participanților li s-a cerut să își evalueze satisfacția generală față de aplicație și orice întâlnire offline pe care au reușit să le aibă.
„Partea surprinzătoare este că un procent mare, aproximativ jumătate, nu intrau pe aplicație pentru a găsi întâlniri”, a explicat Aboujaoude.
„Devine o întrebare interesantă de ce cineva ar petrece tot acest timp într-o aplicație de întâlniri dacă nu este interesat să găsească o întâlnire”.
În afară de a căuta întâlniri semnificative sau parteneri sexuali ocazionali, se pare că mulți utilizatori apelează la Tinder pentru divertisment, distragerea atenției și o încercare de a stimula emoțiile pozitive ca o modalitate de a face față celor negative.