Tehnologie

Un rapper american a fost dat în judecată de un fotograf. Care a fost motivul, cât trebuie să scoată din buzunar

Rapperul Cam’ron a fost obligat să plătească 50.000 de dolari pentru folosirea unei fotografii cunoscute în care poartă un pardesiu roz, pe o serie de produse, fără permisiunea fotografului.

În 2003, fotografa Djamilla Rosa Cochran a capturat o imagine devenită, de atunci, celebră a rapperului Cam’ron purtând un pardesiu roz pufos și o bandană pe cap, ținând în mână un telefon roz, la show-ul Mercedes-Benz Fashion Week din New York.

Fotografia realizată de Cochran avea să devină un meme popular pe internet și o imagine definitorie a lui Cam’ron.

Cu toate acestea, în aprilie anul trecut, Cochran l-a dat în judecată pe Cam’ron pentru folosirea imaginii din 2003 pe o gamă de produse vândute în linia sa de merchandise, Dipset Couture, inclusiv tricouri, bijuterii, costume de baie, bikini, perne și prosoape.

Vezi și: Primul fotograf român care merge la Polul Nord: care este scopul expediției în premieră pentru România

Potrivit lui Cochran, rapperul, al cărui nume real este Cameron Giles, a folosit fotografia legendară fără niciun fel de licență.

„Getty Images i-a notificat pe pârâți cu privire la activitățile lor de încălcare a drepturilor de autor prin poștă și e-mail în mai multe rânduri”, au scris avocații lui Cochran în plângere.

Vezi și: Cum să devii un fotograf de concert mai bun. Trucuri pentru a „învinge” poate cel mai greu de realizat stil de fotografie

Cam’ron a fost obligat să plătească de șapte ori taxa de licențiere

Judecătorul federal William Martini a decis joi că Cam’ron a comis încălcarea drepturilor de autor atunci când a folosit fotografia pe merchandise-ul Dipset Couture.

Conform XXL, rapperul a fost obligat să-i plătească lui Cochran 51.221,50 de dolari în total, din care 40.530 de dolari sunt folosiți pentru daunele legale și 10.691 pentru cheltuielile legale ale lui Cochran.

Cifra de 40.530 de dolari este de șapte ori mai mare decât taxa de licențiere de 5.790 de dolari pe care Getty Images i-ar fi perceput-o lui Cam’ron pentru folosirea imaginii pe produse comerciale dacă ar fi cerut permisiunea pentru asta.

XXL raportează că Cam’ron nu s-a opus, deoarece nu a venit la proces și nici nu și-a angajat un avocat.

Chiar dacă Cochran ar putea să fi câștigat acest caz, rapperii au pus sub semnul întrebării dacă fotografilor ar trebui să le aparțină fotografiile cu celebrități în ultimii ani.

În 2022, Snoop Dogg a declarat că fotografilor nu ar trebui să le aparțină fotografiile cu celebrități după ce un fotograf l-a dat în judecată pe alt rapper, Nas, pentru postarea unei imagini protejate de drepturi de autor pe Instagram.

Vezi și: Metoda inedită a unui fotograf de a-și găsi modele: la ce a apelat