Tehnologie

Omul care ar fi pus ”pile” la austrieci ca România să intre în Schengen. Cine este Roland Lauder, ce afaceri are în țara noastră

Numele lui Ronald Lauder s-ar putea să nu-ți spună mare lucru, dar se pare că joacă un rol din ce în ce mai important în facilitarea aderării României la spațiul de liberă circulație Schengen. Fost ambasador SUA la Viena și președintele Congresului Mondial Evreiesc, Lauder este un important investitor media în România.

Ca referință, Ronald Lauder este un om de afaceri american, filantrop și colecționar de artă. Născut pe 26 februarie 1944, el este fiul lui Estée Lauder și Joseph Lauder, fondatorii companiei de cosmetice Estée Lauder Companies. De-a lungul carierei sale, Ronald a fost implicat în multe activități și organizații, inclusiv în politică internațională și artă.

Este cunoscut pentru rolul său în industria cosmeticelor, continuând tradiția familiei în acest domeniu. De asemenea, el este un filantrop activ, implicându-se în diverse cauze sociale și culturale. Lauder a jucat un rol important în domeniul artei, fiind un colecționar avid și un susținător al muzeelor și al artiștilor. În plus, el a ocupat diverse poziții în cadrul organizațiilor evreiești și a fost implicat în politica israeliană și internațională.

Citește și: România în Schengen – care sunt șansele aderării. Anunțul așteptat de români „este oficial”

Ce afaceri are Ronald Lauder în România

Ronald Lauder, co-fondatorul Central European Media Enterprises Ltd. (CME), a avut interese semnificative în România prin această companie. CME este o companie de media și divertisment care operează canale de televiziune în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România. Printre posturile de televiziune operate de CME în România se numără PRO TV și Acasă TV.

În 2006, Apax Partners, un grup de investiții în capital privat, a devenit partener limitat într-un parteneriat care deținea toate interesele lui Lauder în CME. În urma acestei tranzacții, Ronald Lauder și membrii familiei sale au păstrat un interes economic de 50.3% în parteneriat, în timp ce Apax a achiziționat un interes economic de aproximativ 49.7% în schimbul unei sume de aproximativ 190 de milioane de dolari în numerar.

Această investiție a confirmat strategia CME și a arătat încrederea în creșterea continuă a piețelor în care compania operează. CME a fost lider de piață în majoritatea țărilor unde avea stații de televiziune și dezvolta și producea conținut pentru aceste canale. Compania a fost, de asemenea, activă în furnizarea de servicii de video la cerere prin intermediul platformei Voyo.

Citește și: România în Schengen, mai aproape de realitate. Ce trebuie sa facă Bucureștiul în schimbul acestui „cadou”, direct de la Viena

Rolul lui Ronald Lauder în aderarea României la Schengen

În acest weekend, au apărut primele informații conform cărora autoritățile de la Viena s-au răzgândit când vine vorba de veto-ul referitor la aderarea României la Schengen. În viitorul nu foarte îndepărtat, ar trebui să putem călători cu avionul în Europa mult mai rapid și fără cozi interminabile.

Pentru ca această schimbare de atitudine să fie posibilă, conform datelor obținute de Der Standard, este responsabil și Ronald Lauder care a purtat mai multe discuții cu politicieni de la Viena, conversații care ulterior s-au dovedit a fi decisive. Dincolo de interesele media ale miliardarului în regiune, un argument bun a fost și faptul că România este un important aliat al SUA în Europa de Est, conform sursei citate.

Der Standard a raportat și faptul că Austria ar putea fi de acord cu aderarea treptată a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În primul rând, se va renunţa la controalele de la aeroporturi. Ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a confirmat acest scenariu pentru Kurier.