Tehnologie

Ce amprentă de carbon are, de fapt, inteligența artificială. Un simplu prompt ți-ar putea încărca telefonul

Cercetătorii de la startup-ul AI, Hugging Face, au colaborat cu Universitatea Carnegie Mellon și au descoperit că generarea unei imagini folosind inteligența artificială, fie că este pentru a crea imagini de stoc sau fotografii realiste de identificare, are o amprentă de carbon echivalentă cu încărcarea unui smartphone.

Vezi și: Super-sticla ecologică a devenit realitate: cât de rezistentă este

Câtă energie consumi dacă folosești inteligența artificială

Cu toate acestea, cercetătorii au observat că generarea de text, fie că este pentru a iniția o conversație cu un chatbot sau pentru a îmbunătăți un eseu, necesită mult mai puțină energie decât generarea de imagini.

Cercetătorii estimează că textul generat de AI consumă aceeași cantitate de energie ca încărcarea unui smartphone la doar 16% dintr-o încărcare completă.

Studiul nu s-a axat doar pe generarea de imagini și text prin programe de învățare automată. Cercetătorii au examinat un total de 13 sarcini, de la rezumarea textelor la clasificarea textelor, și au măsurat cantitatea de dioxid de carbon produsă la fiecare 1.000 de grame.

Pentru a menține echitatea studiului și diversitatea seturilor de date, cercetătorii au declarat că au rulat experimentele pe 88 de modele diferite folosind 30 de seturi de date.

Pentru fiecare sarcină, cercetătorii au rulat 1.000 de provocări, colectând codul de carbon pentru a măsura atât energia consumată, cât și carbonul emis în timpul unei interacțiuni.

Vezi și: Aplicația care-ți arată Pământul așa cum nu l-ai mai văzut

Consumul ar putea fi din ce în ce mai mare

Descoperirile evidențiază faptul că sarcinile cele mai consumatoare de energie sunt cele care cer unui model AI să genereze conținut nou, fie că este vorba de generare de text, rezumare, descriere a imaginilor sau generare de imagini.

Generarea de imagini a ocupat primul loc în ceea ce privește cantitatea de emisii produse, iar clasificarea textelor a fost clasificată ca fiind cea mai puțin consumatoare de energie dintre sarcini.

Cercetătorii îndeamnă oamenii de știință și practicienii în învățarea automată să „practice transparența în ceea ce privește natura și impactul modelelor lor, pentru a permite o mai bună înțelegere a impactului lor asupra mediului”.

Deși consumul de energie asociat cu încărcarea unui smartphone pentru fiecare imagine AI generată nu pare a fi alarmant, volumul de emisii poate crește rapid atunci când luăm în considerare popularitatea și utilizarea publică a modelelor AI.

Vezi și: Inteligența artificială de la Meta a descoperit cum să reducă emisiile de carbon: cum funcționează noul sistem