Tehnologie

WhatsApp lasă garda jos: la ce acord a ajuns cu Uniunea Europeană, cum te ajută

WhatsApp a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană în urma controversei legate de modificarea politicilor de confidențialitate, de la începutul anului 2021.

După discuții lungi cu Comisia Europeană și cu autoritățile de reglementare din UE pentru protecția consumatorilor, WhatsApp a decis că va facilita oportunitatea utilizatorilor de a respinge actualizările legate de termeni și condiții.

De asemenea, brandul deținut de Meta va „explica în mod clar” atunci când respingerea acelor termeni va limita utilizarea serviciilor, a subliniat Comisia.

Oamenii pot, de asemenea, să respingă notificările legate de aceste actualizări și să prelungească revizuirea lor.

WhatsApp, obligat să promită mai multă transparență

Compania a confirmat că nu împărtășește date personale cu alte branduri Meta, inclusiv Facebook, de dragul reclamei. De asemenea, nu partajează aceste date nici cu terți, a subliniat, la rândul ei, Comisia.

WhatsApp a stârnit un val de nemulțumiri la începutul anului 2021, când le-a cerut utilizatorilor să partajeze date, cum ar fi informații despre conexiune și tranzacții, cu Facebook, spre exemplu, ca parte a noiilor sale politici de confidențialitate.

Deși s-a schimbat puțin viziunea de atunci, unii au interpretat acest lucru ca un semn că WhatsApp partaja, de fapt, mesaje și apeluri cu Facebook. Acest lucru a determinat un exod în masă către servicii de mesagerie concurente precum Signal și Telegram.

Când a reintrodus noii termeni, a adăugat și clarificări, dar a avertizat că serviciul va înceta treptat să funcționeze dacă utilizatorii nu vor fi de acord cu termenii.

Comisia Europeană s-a implicat în ianuarie anul trecut, când a răspuns la acuzațiile de practici neloiale, cerând WhatsApp să explice mai bine cum folosește datele oamenilor.

În iunie anul trecut, a cerut WhatsApp să explice mai clar modelul său de afaceri și dacă a profitat sau nu de pe urma datelor personale.

Orice încălcare ar putea duce la amenzi și alte sancțiuni. De asemenea, gigantul nu este singurul care se confruntă cu astfel de verificări.