Tehnologie

VIDEO Salvamontiștii românii pot acum să zboare cu un jetpack, într-o premieră națională. Pot salva vieți în 2 minute pe un traseu care ar fi durat 90 de minute

Salvamontiștii din România au realizat o premieră națională spectaculoasă: testarea unui aparat de zbor individual, cunoscut sub numele de jetpack, care poate revoluționa intervențiile de salvare montană. Luni, în cadrul unui exercițiu desfășurat la Rimetea, județul Alba, un specialist al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a demonstrat cum acest echipament inovator poate transforma complet modul de intervenție în situații de urgență montană.

Jetpack-ul – o inovație pentru salvamontiști

Pentru prima oară în România, un jetpack, un rucsac cu propulsoare, a fost testat într-un exercițiu de salvare montană. Acest test face parte dintr-o serie de exerciții menite să îmbunătățească rapiditatea și eficiența intervențiilor salvamontiștilor. Imaginile impresionante, asemănătoare celor din filmele de acțiune, au fost capturate la Rimetea și au arătat capacitățile extraordinare ale acestui dispozitiv.

Echipamentul de zbor testat este produs de compania britanică Gravity Industries și este dotat cu cinci propulsoare, fiind capabil să ridice un adult la zeci de metri înălțime și să atingă o viteză maximă de 60 km/h. Prețul acestui echipament inovator începe de la aproximativ 450.000 euro + TVA, dar pentru început, acesta ar putea fi închiriat de Salvamont România, conform TVR Info.

Eficiență sporită în intervențiile de salvare

Testul a demonstrat o reducere spectaculoasă a timpului necesar pentru intervenții. Un traseu montan dificil, care ar fi durat 90 de minute pe jos, a fost parcurs în doar două minute cu ajutorul jetpack-ului. Acest lucru reprezintă un avantaj enorm în situațiile de urgență, unde fiecare minut contează pentru salvarea vieților.

„În cadrul acestui exercițiu vom testa inovatorul sistem al Gravity Industries, rucsacul cu care persoanele pot zbura,” a declarat Richard Browning, fondatorul și pilotul șef de testare al Gravity Industries, citat de AlbaPress. „E o plăcere să fiu aici. Abia aștept să fac acest exercițiu și să zbor foarte repede pe acest munte.”, a adăugat el.

Conform scenariului exercițiului, pilotul jetpack-ului s-a ridicat de la sol pentru a salva o persoană rănită într-o drumeție în masivul Piatra Secuiului. Zborul a fost filmat și transmis live pe Facebook, oferind publicului o privire directă asupra modului în care acest echipament poate fi utilizat în misiuni de salvare.

Un pas înainte pentru siguranța montană

Acțiunea desfășurată la Rimetea face parte din exercițiul DSU-GRAVITY-SAR-LIVEX, destinat testării sistemului dezvoltat de Gravity Industries pentru intervențiile Salvamont România. Dacă rezultatele testelor vor fi satisfăcătoare, ar putea urma o procedură de achiziții în condițiile stabilite de lege, pentru a integra acest echipament în arsenalul de salvare al salvamontiștilor români.

„Rucsacul zburător produs de o companie britanică este dotat cu cinci propulsoare și poate ridica un adult în aer până la câteva zeci de metri înălțime,” a explicat un reprezentant al DSU. „Echipamentul de zbor poate fi folosit atât pentru survolul la joasă înălţime în zone montane, cât şi peste suprafeţe de apă sau în spaţiul urban.”

Testarea jetpack-ului reprezintă un moment de referință pentru salvamontiștii români și deschide noi perspective pentru intervențiile de urgență. Cu ajutorul acestui echipament de ultimă generație, echipele de salvare vor putea ajunge mult mai rapid în zone greu accesibile, economisind timp prețios și salvând vieți. Evenimentul desfășurat la Rimetea a demonstrat potențialul imens al jetpack-urilor în salvarea montană și a arătat că România este pregătită să adopte tehnologii inovatoare pentru a îmbunătăți siguranța cetățenilor săi.