Tehnologie

Nucleul Pământului, ultima frontieră pentru umanitate: ce au descoperit cercetătorii

Oamenii de știință au creat o hartă de înaltă rezoluție a geologiei subiacente de sub emisfera sudică a Pământului, dezvăluind ceva nedescoperit anterior: un fund oceanic antic care s-ar putea înfășura în jurul nucleului.

Acest strat subțire, dar dens, se află la aproximativ 2.900 de kilometri sub suprafață, acolo unde miezul exterior metalic topit se întâlnește cu mantaua stâncoasă de deasupra acestuia. Aceasta este limita nucleu-manta (CMB).

Înțelegerea exactă a ceea ce se află sub picioarele noastre – cât mai detaliat posibil – este vitală pentru a studia totul, de la erupțiile vulcanice până la variațiile câmpului magnetic al Pământului, care ne protejează de radiația solară din spațiu.

„Investigațiile seismice, cum ar fi ale noastre, oferă imaginea cu cea mai înaltă rezoluție a structurii interioare a planetei noastre și constatăm că această structură este mult mai complicată decât s-a crezut cândva”, spune geologul Samantha Hansen de la Universitatea din Alabama.

Hansen și colegii ei au folosit 15 stații de monitorizare îngropate în gheața Antarcticii pentru a cartografi undele seismice de la cutremure de-a lungul a trei ani. Modul în care aceste valuri se mișcă și sară dezvăluie compoziția materialului din interiorul Pământului. Deoarece undele sonore se mișcă mai încet în aceste zone, ele se numesc zone cu viteză ultra joasă (ULVZ).

„Analizând mii de înregistrări seismice din Antarctica, metoda noastră de imagistică de înaltă definiție a găsit zone subțiri anormale de material la CMB oriunde am sondat”, spune geofizicianul Edward Garnero de la Universitatea de Stat din Arizona.

„Grosimea materialului variază de la câțiva kilometri la zeci de kilometri. Acest lucru sugerează că vedem munți în miez, în unele locuri de până la cinci ori mai înalți decât Muntele Everest”.

Cruste oceanice

Potrivit cercetătorilor, aceste ULVZ sunt cel mai probabil cruste oceanice îngropate de-a lungul a milioane de ani.

În timp ce crusta scufundată nu este aproape de zonele de subducție recunoscute de la suprafață – zone în care plăcile tectonice deplasate împing roca în jos în interiorul Pământului – simulările raportate în studiu arată cum curenții de convecție ar fi putut muta fundul oceanului antic la locul său de odihnă actual. .

Este dificil să faci presupuneri despre tipurile și mișcarea rocii pe baza mișcării undelor seismice, iar cercetătorii nu exclud alte opțiuni. Cu toate acestea, ipoteza fundului oceanului pare cea mai probabilă explicație pentru aceste ULVZ chiar acum.

Există, de asemenea, sugestia că această crustă oceanică antică ar putea fi înfășurată în jurul întregului nucleu, deși, deoarece este atât de subțire, este greu de știut cu siguranță. Viitoarele studii seismice ar trebui să poată contribui la imaginea de ansamblu.

Una dintre modalitățile prin care descoperirea îi poate ajuta pe geologi este să descopere cum căldura din miezul mai fierbinte și mai dens scapă în manta. Diferențele de compoziție dintre aceste două straturi sunt mai mari decât sunt între roca de suprafață solidă și aerul de deasupra acesteia în partea în care trăim.

„Cercetarea noastră oferă conexiuni importante între structura Pământului superficial și adânc și procesele generale care conduc planeta noastră”, spune Hansen.