Tehnologie

Victorie pentru Elon Musk: Neuralink are liber la teste pe oameni, în ciuda îngrijorărilor exprimate

Neuralink, a lui Elon Musk, a primit aprobare pentru a începe testele pe oameni pentru prototipul creier-computer, numit BCI, la care lucrează.

Fondată în 2016, compania Neuralink își propune să comercializeze BCI-uri pentru reabilitarea accidentelor vasculare cerebrale și a leziunilor măduvei spinării, printre altele.

BCI-urile traduc, în esență, impulsurile electrice analogice ale creierului uman în 1 și 0.

Neuralink, criticată pentru testele eșuate pe animale

În martie, FDA respingea cererea Neuralink de a începe studiile pe oameni, în mare parte din pricina testelor pe animale care au eșuat, multe dintre aceste ființe decedând.

Potrivit documentelor interne achiziționate de Reuters în decembrie, peste 1.500 de animale au fost ucise de Neuralink în 2018.

„Preocupările majore ale agenției în materie de siguranță au implicat bateria cu litiu a dispozitivului; potențialul ca firele minuscule ale implantului să migreze în alte zone ale creierului”, s-a declarat pentru Reuters în martie.

„Deși Neuralink a obținut recent aprobarea FDA pentru a începe studiul, compania nu caută încă voluntari. Acesta este rezultatul muncii incredibile a echipei Neuralink în strânsă colaborare cu FDA și reprezintă un prim pas important care va permite într-o zi tehnologiei noastre să ajute mulți oameni”, a scris Neuralink pe Twitter, joi.

Pe 25 mai 2023, compania de interfață creier-computer a lui Elon Musk, Neuralink, a transmis prin Twitter că a primit aprobarea de la FDA pentru a începe studiile clinice pe oameni.

Este important să ne amintim că o astfel de aprobare a FDA nu este o achitare a istoricului bine documentat al Neuralink de cruzime față de animale și studii științifice neglijente. Aprobarea nu este, de asemenea, o garanție că un dispozitiv Neuralink va fi într-o zi disponibil comercial, deoarece un număr semnificativ de dispozitive medicale care încep studiile clinice nu ajung niciodată pe piață.

În plus, Neuralink va continua probabil să efectueze experimente pe maimuțe, porci și alte animale chiar și după ce au început studiile clinice. Experimentele anterioare pe animale au dezvăluit probleme serioase de siguranță care decurg din invazivitatea produsului și acțiunile grăbite și neglijente ale angajaților companiei. Ca atare, publicul ar trebui să fie în continuare sceptic cu privire la siguranța și funcționalitatea oricărui dispozitiv produs de Neuralink, a informat Physicians Committee for Responsible Medicine.