Tehnologie

Fenomenul deepfake ia amploare în licee. Imaginile false, compromițătoare, le distrug viețile adolescenților

Un raport al poliției a dezvăluit cum un scandal de nuduri false, deepfake, a pus stăpânire pe un liceu din SUA anul trecut.

În noiembrie, s-a raportat că un adolescent făcuse fotografii cu colegele sale de clasă din Issaquah High School din suburbiile Seattle, statul Washington și a folosit tehnologia AI pentru a le „dezbraca”.

Fenomenul deepfake continuă să facă victime

Imaginile pornografice deepfake ale acestor fete minore au fost apoi vehiculate în școală, un act pe care poliția l-a caracterizat drept o posibilă crimă sexuală împotriva copiilor.

Un raport de poliție obținut exclusiv de 404 Media a dezvăluit exact cum s-a desfășurat acest coșmar deepfake în liceu și cât de ușor sunt folosite intrumentele AI pentru a hărțui fetele.

Potrivit 404 Media, raportul poliției confirmă că imaginile vehiculate în liceul Issaquah au fost create folosind aplicații web de „nudify” sau „dezbracare”, care modifică automat fotografiile femeilor pentru a le face să pară goale.

Vezi și: Escrocii în deepfake, din ce în ce mai inventivi. Cum au folosit tehnologia deepfake pentru a pune mâna pe 25 de milioane de dolari

Elevii care au folosit aplicația pentru a crea imagini goale ale altor studenți au spus poliției că au descoperit aplicația pe TikTok.

Raportul poliției spune că cel puțin unele dintre imaginile care au fost modificate cu AI au fost preluate de pe Instagram.

Vezi și: Cele mai faimoase virale deepfake. Vedete în centrul atenției, toate „au făcut valuri” pe Facebook și pe Instagram

Școala nu a raportat întâmplarea poliției

În ciuda faptului că elevii au spus personalului școlii ce se întâmplă, școala nu a raportat poliției ce se întâmplă.

Raportul poliției arată că forțele de ordine au aflat în cele din urmă despre ceea ce se întâmpla de la trei părinți, nu de la oficialii școlii.

Poliția a fost surprinsă să afle că școala nu a raportat incidentul, deoarece aceste incidente se califică drept „abuz sexual”, iar administratorii școlii sunt obligați să anunțe forțele de ordine.

În cele din urmă, după o investigație, poliția a înaintat cazul unui procuror local, observând că există o cauză probabilă pentru a acuza elevul de la care a început totul.

Vezi și: Avertismentul BNR pentru toți românii care visează la îmbogățire rapidă. Cum funcționează fraudele pe internet cu Mugur Isărescu în deepfake