Tehnologie

Un gigant online din domeniul anunțurilor publicitare, amendat de CNCD. Sancțiunea pentru anunțurile discriminatorii

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau CNCD a sancționat platforma de anunțuri online Publi24 în urma anunțurilor discriminatorii pe care le găzduiește pe site. Conform instituției de stat, astfel de portaluri sunt responsabile de prevenirea și combaterea fenomenului de discriminare.

Conform hotărârii CNCD pe care o poți vedea integral aici, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat Publi24.ro cu o amendă contravențională de 2.000 de lei pentru găzduirea de mesaje discriminatorii și rasiste. Decizia a venit în urma unei sesizări făcute de Asociația Centrul de Studii Juridice și Drepturile Omului, care a reclamat mai multe anunțuri cu conținut discriminatoriu de pe site.

Citește și: Plângere împotriva lui Gigi Becali. A fost reclamat de ambasadorul Israelului pentru declarații controversate

Ce anunțuri sunt discriminatorii

Conform deciziei CNC, anunțurile incriminate conțineau expresii precum „fără țigani”, „exclus țigani”, sau „nu se acceptă persoane de etnie romă”, refuzând accesul acestor categorii de persoane la serviciile de vânzare sau închiriere de locuințe. Mai mult, un anunț a specificat că „proprietarul nu acceptă persoane de etnie romă sau persoane homosexuale”, discriminând astfel atât pe baza etniei, cât și a orientării sexuale.

Cu alte cuvinte, CNCD a sancționat Publi24 ca urmarea a încălcării prevederilor din Ordonanța Guvernamentală 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, prin acceptarea și publicarea respectivelor anunțuri. După cum se arată în OG, ”constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenenței acestora ori a persoanelor care administrează persoana juridică la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientării sexuale a persoanelor în cauză”.

În opinia Consiliului, societatea din spatele platformei de anunțuri online avea obligația să verifice și să cenzureze conținutul postărilor de pe platforma sa, pentru a evita textele cu caracter discriminatoriu.

Citește și: Amenzi de până la 200.000 de lei pentru șefii care fac această greșeală, în România: cum faci plângere, unde

Nici utilizatori nu sunt imuni la sancțiuni

Este important de reținut că și utilizatorii care postează astfel de anunțuri sau fac astfel de postări în spațiul online sunt pasibili de amenzi și pot avea consecințe legale. Vizavi de deținătorii și administratorii de site-uri, aceștia au obligația și responsabilitatea de a monitoriza conținutul și a se asigura că anunțurile postate nu încalcă legislația anti-discriminare.