Tehnologie

Un expert de la Google avertizează: în doi ani, va fi o catastrofă globală a inteligenței artificiale

Fostul director Google de top Mo Gawdet, care a condus cândva divizia „moonshot” Google X a gigantului Silicon Valley, este foarte stresat de inteligența artificială (AI).

„Este mult mai mult decât o urgență”, a spus Gawdat într-un nou interviu, în cadrul unui podcast numit „Jurnalul unui CEO”, găzduit de Stephen Bartlett. „Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem astăzi. Este mai mare decât schimbările climatice, crezi sau nu”.

„Probabilitatea ca în următorii doi ani să se întâmple ceva incredibil de perturbator, care poate afecta întreaga planetă”, a adăugat el, „este cu siguranță mai mare cu AI, decât cu schimbările climatice”.

Inteligența artificială, periculoasă

De dragul contextului, am dori să subliniem că efectele secundare devastatoare ale schimbărilor climatice – incendii, inundații, secete, furtuni grave, temperaturi astronomice ridicate – perturbă deja locuri și civilizații din întreaga lume. Dar înțelegem ideea expertului. După predicția lui Gawdet, AI este de așteptat să aibă un impact devastator asupra societății umane – iar acele aspecte negative sunt chiar după colț.

În ceea ce privește preocupările sale mai specifice – spre deosebire de anxietatea generală vagă, generalizată de AI – Gawdat i-a spus lui Bartlett că îngrijorările sale pe termen scurt includ, printre alte potențiale crize, instrumente de favorizare a criminalității cibernetice, cum ar fi deepfake-urile și pierderea în masă a locurilor de muncă, determinată de automatizare.

Inteligența artificială este mai periculoasă decât ai crede. Linia de asistență pentru tulburări de alimentație elimină chatbot-ul de inteligență artificială, după ce acesta a oferit sfaturi periculoase. Acest lucru vine după ce organizația a concediat personalul uman, în favoarea AI.

Asociația Națională pentru Tulburările Alimentare (NEDA) a fost forțată să-și retragă chatbot-ul Tessa după ce „s-ar putea să fi dat informații care erau dăunătoare și nu au legătură cu programul”, potrivit unei postări oficiale de pe rețelele sociale. Mai simplu spus, chatbot-ul AI a fost menit să ajute oamenii care se confruntă cu dificultăți emoționale, dar, în schimb, a înrăutățit lucrurile, oferind sfaturi privind dieta și îndemnând utilizatorii să se cântărească și să se măsoare.