Tehnologie

Tinerele care au cucerit internetul, dar ascund un mare secret. Influencerele secolului 21, o capcană pentru internauți

Era rețelelor sociale a adus cu sine o serie de provocări și dileme. Cantitatea uriașă de filtre și aplicații de editare foto disponibile utilizatorilor face ca diferența dintre realitate și fals să fie adesea dificil de stabilit în aceste zile. O investigație a publicației Daily Mail a dezvăluit că există o nouă generație de influenceri AI îmbrăcate sumar, care reușesc să păcălească bărbații și îi atrag, părând cât se poate de reale.

La vârsta de doar 19 ani, Milla Sofia, o focoasă blondină, a cucerit rapid titlurile și a devenit populară pe rețelele sociale, până când a ieșit la iveală că este o creație generată artificial.

Dar investigația a dezvăluit că Milla Sofia nu este singura; există zeci de influenceri digitale pe platformele Instagram, TikTok și Twitter, care adesea folosesc nume false și povești elaborate pentru a-și înșela urmăritorii. Fotografiile lor sunt, de asemenea, generate cu ajutorul inteligenței artificiale, prezentându-le în locuri exotice sau false.

Aceste influencere AI, care adună sute de mii de urmăritori, primesc nu doar admirație, ci și bani de la bărbații care cad în capcana iluziei create.

Un exemplu este Andrea, o frumusețe cu părul castaniu, care postează fotografii lascive pe platforma Twitter/X și include detaliile contului său PayPal în biografie. Pe platforma Patreon, Andrea oferă imagini nud abonaților săi, iar pentru suma considerabilă de 300 de dolari pe lună, promite să fie „practic prietena ta online”.

Milla Sofia este unul dintre cei mai populari influenceri creati de AI

Dar cine sunt oamenii din spatele acestor influencere AI? Ei sunt creatori necunoscuți pe internet, care produc conținut pentru a trăi o viață pe care, poate, doar o visau.

De exemplu, Milla Sofia a fost creată de Trevor McFedries și Sara DeCou, fondatorii brandului de modă BRUD, care au lansat-o în 2019 și au valorificat inițial confuzia utilizatorilor cu privire la natura ei: este umană sau nu?

Pe măsură ce tot mai multe influencere AI au câștigat popularitate, unele dintre ele au reușit să ajungă în campanii publicitare importante pentru branduri celebre, atrăgând atenția mass-media și fiind recunoscute ca fiind printre cele mai influente persoane de pe internet.

Lizzy Monagan nu detine un bio pe Instagram sau X, insa recent a postat un portret cu parul roscat in vant

Cu toate acestea, majoritatea influencerelor AI par să fie modelate după stereotipuri specifice, blonde cu sânii mari. Aceasta este o caracteristică pe care DailyMail.com a observat-o, constatând că doar puține dintre influencerele AI identificate erau brunete.

Tinere create de AI care au un real succes pe rețelele de socializare

Una dintre aceste influencere AI, Deanna Ritter, nu se ascunde deloc de faptul că este o creație virtuală, dar totuși primește donații de la urmăritorii ei prin intermediul aplicației CashApp.

Se pare că mulți bărbați sunt atrași de aceste aparențe digitale frumoase și pot fi dispuși să plătească pentru o iluzie virtuală, chiar dacă știu că femeia respectivă nu există în lumea reală.

Cu toate acestea, există și influencere AI care își dezvăluie natura, dar reușesc totuși să atragă o bază solidă de fani și urmăritori. Alexis Ivyedge este un exemplu elocvent, cu mii de urmăritori pe rețelele sociale, iar biografia sa face referire la faptul că este un model virtual. Chiar mai convingătoare, ea a postat o poză cu un alt influencer AI, Aimee Seltz, sugerând că relaționează cu alte entități AI pe internet.

Există însă și urmăritori sceptici, care se întreabă dacă imaginile pe care le văd sunt reale sau generate artificial. Aceste influencere AI ridică astfel întrebări privind identitatea digitală și cât de bine putem distinge realitatea de iluzie în era tehnologiei avansate.

Sarah Jordan este unul dintre personajele care apar in imaginile create, acestea aducand venituri substantiale creatorilor sai

Cu toate acestea, în spatele acestor „persoane” create de AI stau sisteme complexe de generare de imagini, precum Midjourny, Stable Diffusion și DALL-E 2, care sunt antrenate pe mii de imagini existente, permițându-le să creeze imagini realistice și detaliate în diferite stiluri și texturi.

Zoey Platinum pretinde ca are 21 de ani si este originara din Los Angeles, insa recent s-a mutat in New York

Astfel, influencerele AI cu aparențe atrăgătoare și cariere virtuale prospere reprezintă o nouă paradigmă a interacțiunii pe rețelele sociale. Cu tehnologia într-o evoluție rapidă, utilizatorii vor trebui să fie tot mai atenți și să dezvolte abilități critice pentru a distinge între realitate și iluzie în această lume digitală în continuă schimbare, arată dailymail.co.uk.