Tehnologie

TikTok, în vizorul Casei Albe: ce se întâmplă cu cea mai populară aplicație de socializare, ai putea să n-o mai folosești în curând

Platforma TikTok a atras un control atent al Congresului, deoarece datele utilizatorilor ar putea fi disponibile guvernului Chinei.

Unul dintre autorii unui proiect de lege al Senatului care ar permite Departamentului Dederal de Comerț să interzică tehnologiile cu legături cu guverne străine a spus că Joe Biden este „foarte în favoarea” măsurii, dar nu a spus dacă administrația a discutat despre posibilitatea interzicerii platformei de socializare TikTok, deținută de China.

Apărând pe CBS Face the Nation duminică dimineață, senatorul Mark Warner din Virginia a spus că legislația propusă a obținut sprijin și în Camera Congresului de la 11 democrați – dintre care el este unul – precum și de la 11 republicani.

„Casa Albă este foarte în favoarea acestui proiect de lege”, a spus Warner, președintele Comisiei pentru Informații a Senatului, conform The Guardian.

TikTok, un pericol

Fără a spune dacă administrația lui Biden va face eforturi pentru ca acești pași să fie luați efectiv împotriva TikTok, Warner a adăugat: „Noi am oferit Secretarului de Comerț instrumentele pentru a o interzice, pentru a forța o vânzare”.

Ca referință, TikTok a atras un control atent al Congresului, deoarece datele utilizatorilor de pe populara platformă de partajare a videoclipurilor ar putea fi disponibile guvernului Chinei, superputerea globală rivală a SUA. Compania chineză ByteDance deține TikTok, iar Warner a spus că legile din China impun companiei proprietare să facă datele utilizatorilor accesibile partidului comunist aflat la guvernare.

Unii parlamentari au pledat pentru interzicerea generală a TikTok, care are sediul în San Jose. Dar unul dintre celelalte răspunsuri de la Capitol Hill a fost ca Warner și senatorul republican din Dakota de Sud John Thune să elaboreze și să adune sprijin pentru ceea ce este cunoscut sub numele de Legea privind restricționarea apariției amenințărilor de securitate care riscă informațiile și comunicațiile.

Cunoscută și sub denumirea de Restrict Act, măsura ar autoriza Biroul Oval – prin intermediul departamentului de comerț – să revizuiască tehnologiile care sosesc din străinătate. Departamentul de comerț ar putea apoi să interzică acele tehnologii sau să le forțeze vânzarea, în funcție de concluziile oricărei revizuiri.