TikTok „fură” de la copii: ce amendă a primit gigantul, ce acuzații i se aduc
Un organ de supraveghere a confidențialității din Marea Britanie a amendat TikTok cu 15,8 milioane de dolari pentru mai multe încălcări ale legilor privind protecția datelor, inclusiv pentru modul în care aplicația a gestionat informațiile personale ale copiilor.
Biroul Comisarului pentru Informații (ICO) spune că, în 2020, TikTok a permis ca 1,4 milioane de copii cu vârsta sub 13 ani să folosească aplicația, încălcând, astfel, propriile reguli.
Mai mult, ICO a spus că TikTok nu a făcut suficient pentru a găsi și elimina utilizatorii minori din aplicație, în ciuda faptului că unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această problemă.
Biroul a stabilit că, între mai 2018 și iulie 2020, TikTok a încălcat Regulamentul general privind protecția datelor din Regatul Unit în mai multe moduri.
Printre altele, ICO spune că TikTok nu a reușit să informeze corespunzător utilizatorii într-un mod ușor de înțeles cum le gestionează și le partajează datele.
Poziția TikTok
„Investim masiv pentru a-i ajuta pe tinerii sub 13 ani să nu fie în afara platformei, iar echipa noastră de securitate, formată din 40.000 de oameni, lucrează non-stop pentru a menține platforma în siguranță pentru comunitatea noastră”, a declarat TikTok pentru ABC News.
„Vom continua să revizuim decizia și luăm în considerare pașii următori”, s-a declarat, de asemenea.
Amenda nu este atât de mare pe cât se aștepta anterior. După ce a publicat concluziile preliminare ale investigației TikTok, care a început în februarie 2019, ICO a avertizat compania în septembrie că se confruntă cu o amendă de până la 33,7 milioane de dolari, în schimb, a primit 15,8 milioane de dolari.
Ancheta a început în perioada în care Comisia Federală pentru Comerț a amendat TikTok cu 5,7 milioane de dolari pentru încălcarea confidențialității copiilor.
Mai recent, TikTok s-a confruntat cu un control aprofundat din partea autorităților de reglementare din întreaga lume în ceea ce privește îngrijorările legate de confidențialitate și securitate.
Unele guverne și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu compania-mamă a platformei ByteDance (care are sediul la Beijing), potrivit cărora ar putea fi obligată să partajeze date despre rezidenții țărilor lor cu oficialii chinezi.
Luna trecută, CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a declarat unui comitet al Camerei Reprezentanților din SUA că „ByteDance nu este un agent al Chinei sau al oricărei alte țări”.