Tehnologie

TikTok ar putea să dispară, dacă nu se aliniază cu reglementările impuse de Uniunea Europeană: avertismentul de la Bruxelles

TikTok s-a confruntat cu mai multe scandaluri în ultimii ani din cauza faptului că rețeaua de socializare este deținută de chinezii de la ByteDance și a fost acuzată de spionaj pentru autoritățile de la Beijing. Din același motiv, a fost interzisă în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană pe dispozitivele guvernamentale, telefoanele de serviciu din guvern. Utilizatorii obișnuiți, în cea mai mare parte, au ignorat cu entuziasm avertismentele autorităților.

La momentul de față, cea mai nouă provocare pentru TikTok este să se alinieze la reglementările digitale din Uniunea Europeană ce urmează să fie impuse la scară largă pentru toate companiile de tehnologie care activează pe continentul european. Scopul final este ca utilizatorii de internet de pe bătrânul continent să navigheze în siguranță, după cum a explicat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Au început ”testele de stres” pentru TikTok

Rezultatele “testului de stres” efectuat la sediul companiei din Dublin au arătat că “este nevoie de eforturi suplimentare pentru ca firma să fie deplin pregătită” când va intra în vigoare, luna viitoare, Legea privind serviciile digitale (DSA), a explicat Thierry Breton. Acesta a postat pe Twitter un video fără sunet în care discută cu directorul general al TikTok, Shou Zi Chew.

De partea cealaltă a baricadei, oficialii TikTok sunt optimiști că nu ar trebui să fie probleme. “TikTok este ferm hotărât să implementeze DSA şi să sporească transparenţa şi operaţiunile de contabilitate. Salutăm aceste oportunităţi de a fi deschişi în privinţa eforturilor noastre”, a afirmat Caroline Greer, director de politici publice la TikTok, conform Economedia.ro.

Ca referință, dacă subiectul îți este străin, DSA este legea privind serviciile digitale ce urmează să fie aplicată la scară largă în Europa și care impune o listă stufoasă de reguli pentru diverse platforme online pe care le întâlnești și în România. Aceasta ar trebui să faciliteze lupta împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură și a utilizării de date sensibile, dar și să sporească nivelul de transparență al unor giganți precum TikTok.

Pentru a nu tăia accesul la diverse aplicații și servicii foarte îndrăgite de europeni, oficialii UE au decis efectuarea unor teste de stres, pentru a evalua cât sunt de pregătite. De exemplu, Twitter a efectuat teste de stres la sediul din San Francisco, iar Breton a declarat că “eforturile trebuie să continue”.