Tehnologie

Terra are un nou „satelit” și poate fi văzut de pe Pământ, dar nu e ce crezi, ci o trusă de scule scăpată de astronauții NASA

Terra a obținut un nou satelit, însă nu este vorba despre un corp ceresc. Într-o întorsătură neașteptată a evenimentelor de pe cer, o trustă de instrumente aparent banală a devenit cel mai recent lucru care orbiteaă în jurul Pământului.

Incidentul s-a desfășurat în timpul unei plimbări spațiale de rutină pe 1 noiembrie, condusă de astronauții NASA Jasmin Moghbeli și Loral O’Hara, în timp ce efectuau întreținerea Stației Spațiale Internaționale (ISS). Cu toate acestea, această misiune a luat o întorsătură neprevăzută când sacul de scule, care conținea echipamente considerate inutile pentru sarcina în cauză, le-a scăpat și și-a început propria călătorie orbitală.

Astronautii au pierdut trusa cu scule din greseala

Controlorii de zbor, folosind camerele stației externe, au identificat rapid geanta cu instrumente în derivă, marcând începutul călătoriei sale cerești deosebite. Astronautul Dr. Meganne Christian a împărtășit imagini ale momentului în care geanta a plutit, observând cu umor că „Poliția Orbitală” ar putea confirma urmărirea acesteia. Geanta a fost văzută ultima oară de astronautul JAXA Satoshi Furukawa, plutind cu grație peste emblematicul Munte Fuji.

Pe măsură ce geanta cu instrumente și-a pornit călătoria sa solitară, a găsit un loc unic pe orbita Pământului, poziționându-se cu aproximativ un minut în fața ISS. Această adăugare neașteptată la teatrul cosmic s-a alăturat acum rândurilor de stele artificiale vizibile observatorilor pasionați de aștri echipați cu binoclu sau telescoape. Autorul Dave Dickinson, renumit pentru „The Backyard Astronomer’s Field Guide”, a remarcat că geanta cu instrumente pierdută este catalogată ca ID 1998-067WC/58229, prezentându-se ca o „stea” cu magnitudinea +6.

Vezi și: Pământul are o nouă cvasi Lună, dezvăluie astronomii: va orbita Terra cel puțin 1500 de ani

Cum a căpătat Terra un nou satelit

În ciuda potențialului element comic al explorării spațiale independente a unei truse de instrumente, NASA a asigurat că riscul ca geanta să se ciocnească de ISS este scăzut. Agenția a confirmat siguranța echipajului de la bord și a stației spațiale, fără a fi necesară nicio acțiune imediată. În consecință, se așteaptă că geanta cu instrumente va continua să orbiteze în jurul Pământului, promițând un spectacol pentru observatorii cerului timp de cel puțin câteva luni înainte de a arde în cele din urmă inofensiv în atmosferă.

Trusa de scule orbiteaza in jurul Pamantului si poate fi vazuta urmatoarele luni de catre cei care detin un telescop sau un binoclu

Pentru cei dornici să arunce o privire asupra acestui călător ceresc neconvențional, NBC News recomandă să folosească aplicația NASA pentru a localiza mai întâi stația spațială. În nopțile senine, observatorii înarmați cu binoclu sau telescoape pot vedea punga cu instrumente care se mișcă cu grație înaintea stației spațiale, semănând cu o lumină slabă pe cer. Acest spectacol ceresc neintenționat servește ca o dovadă a impredictibilității și minunilor explorării spațiului, chiar și sub forma unei pungi de instrumente rătăcitoare care își urmărește propria rută orbitală în jurul planetei noastre, potrivit People.