Tehnologie

Site-ul Ministerului Educației, spart de hackeri: mesajul pentru elevii români, o confirmare a dezastrului din sistemul de învățământ

În această dimineață, site-ul Ministerului Educației din România, Edu.ro, a căzut victimă hackerilor. Inițiatorii atacului au înlocuit pagina principală site-ului cu un avertisment la adresa elevilor români, dar și profesorilor.

La primele ore ale dimineții de luni, 8 mai 2023, site-ul Ministerului Educației nu a mai putut fi accesat. La ora 10:20, momentul redactării acestui material, orice tentativă de accesare a Edu.ro se reflectă într-o animație simplă ce pare să fie furnizată de cloudul STS, care găzduiește site-ul Ministerului. Nu este clar când va reveni online platforma și, până la această oră, nu există încă un mesaj oficial pe marginea subiectului.

Ce mesaj au primit elevii români de la hackerii Edu.ro

„Sistemul de învățământ românesc este unul foarte prost, care nu te învață absolut nimic util, ci doar te îndoctrinează cu informații inutile. Pe cine putem da vina? Pe profesori? Nici vorbă, ei sunt mai proști decât elevii. Faptul că acceptă să lucreze pentru un salariu mic, într-un mediu și mai rău arată nivelul lor de inteligență, care nu este foarte ridicat.

Dragi elevi, nu vă mai bateți capul cu școala, e o pierdere de timp. Ce te învață școala în 10 ani poți învăța gratis, pe Youtube, în 10 luni. Guvernul v-a făcut să credeți că dacă nu aveți studii superioare sunteți proști și veți avea salarii mici, dar sunteți și mai proști că îi credeți și îi ascultați”, este mesajul lăsat de hackeri pe site-ul Ministerului Educației.

Textul de mai sus apare sub titlul Operation Romania, deși nu este clar dacă vorbim de o serie de atacuri la adresa site-urilor autorităților române sau doar de un caz excepțional care viza pagina Edu.ro. Un lucru este însă sigur, această situație nu este o bulină albă pentru Ministerul Educației din România sau pentru echipa de programatori din spatele site-ului care, la momentul de față, figurează ca beneficiind de mentenanță.