Tehnologie

Se topesc miliardele marilor companii. Nu doar oamenii de rând au probleme cu banii, e greu și pentru firmele bogate

Condițiile vitrege ale economiei internaționale nu se resimt doar asupra oamenilor de rând, inclusiv marile companii globale sunt lovite de probleme în această perioadă.

Un exemplu veritabil în acest sens poate fi gigantul Samsung, al cărui profit parcă a intrat la apă. Cele mai recente date financiare oferite de companie arată că profitul s-a diminuat cu 95%, iar vânzările s-au prăbușit și ele cu 22% comparativ cu anul trecut.

Totuși, reprezentanții companiei par să-și păstreze optimismul și transmit că se așteaptă la o remediere semnificativă a situației. Nu știm dacă poziția lor se dorește a fi una care să nu panicheze investitorii și să nu ducă la o prăbușire a valorii acțiunilor, sau liderii companiei chiar au date care să le indice că Samsung va renaște din propria cenușă.

Dispar miliarde, afacerile mari parcă „se topesc”

„Se așteaptă ca cererea globală să se redreseze treptat, în a doua jumătate a anului, ceea ce ar trebui să conducă la o îmbunătățire a câștigurilor, determinată de activitatea de componente.

Cu toate acestea, riscurile macroeconomice continue s-ar putea dovedi a fi o provocare”, spune Samsung în raportul său privind câștigurile.

Conform celor transmise de companie, „afacerea cu cipuri dinamice de memorie cu acces aleatoriu a avut rezultate îmbunătățite față de trimestrul precedent, deoarece concentrarea sa pe memoria cu lățime de bandă mare (HBM) și produsele DDR5 în așteptarea cererii puternice pentru aplicații AI a condus la livrări DRAM mai mari decât cele prognozate”.

Compania a mai ținut să precizeze că, în a doua jumătate a anului, se așteaptă ca piața să se îndrepte, treptat, spre stabilitate, având în vedere creșterea reducerilor de producție în industrie, în timp ce ajustările stocurilor ar putea să se reducă.

Există și produse ale gigantului care continuă să performeze pe piață, în pofida situației delicate pe care o traversează compania și, de altfel, sectorul tehnologic în general. „Cu toate acestea, seria Galaxy S23 a reușit să obțină rezultate mai mari decât predecesorul său în prima jumătate a anului, atât în ceea ce privește volumul, cât și valoarea”, a punctat compania sud-coreeană.