Tehnologie

Schimbarea de la Windows 11 care te va enerva. La ce aplicație populară renunță, de ce

Microsoft are intenția de a actualiza WordPad și intenționează să îl elimine dintr-o viitoare versiune a sistemului de operare Windows, conform informațiilor puse la dispoziție inițial de publicația The Verge.

Compania de software va recomanda în schimb utilizarea Microsoft Word, procesorul său de texte cu plată, care a oferit întotdeauna mai multe funcții decât aplicația de bază WordPad, prezentă în Windows încă din versiunea Windows 95.

Într-o declarație publicată vineri, Microsoft a anunțat următoarele: „WordPad nu va mai primi actualizări și va fi eliminat într-o viitoare versiune a Windows

Recomandăm utilizarea Microsoft Word pentru documentele de text complexe, cum ar fi cele în format .doc și .rtf, și Windows Notepad pentru documentele de text simple, cum ar fi cele în format .txt”.

Microsoft dă cu o mână și ia cu cealaltă

Decizia de a elimina WordPad vine la scurt timp după ce Microsoft a dezvăluit că va adăuga funcții precum salvarea automată și restaurarea automată a filelor în aplicația Windows Notepad.

Compania a actualizat pentru prima dată aplicația Windows Notepad în 2018, după o pauză de mulți ani, și a continuat să adauge funcționalități în versiunea Windows 11.

Cu toate acestea, WordPad nu a beneficiat de aceeași atenție din partea Microsoft, din păcate pentru cei care obișnuiau să folosească această aplicație frecvent.

Deși a fost actualizată cu interfața Ribbon UI în Windows 7, aceasta nu a primit îmbunătățiri semnificative după mica redesenare a Windows 8, de mai târziu.

Microsoft intenționează acum să elimine complet WordPad dintr-o viitoare versiune a Windows, probabil din Windows 12, așteptată să apară în viețile noastre cândva în anul 2024. Versiunea va aduce numeroase caracteristici bazate pe inteligența artificială – or cel puțin asta se presupune.

Ce-i drept, dacă nu ești neaparat un împătimit al Wordpad, modificarea adusă de Microsoft nu te va impacta cu absolut nimic. Iar dacă nu vrei neaparat să plătești pentru suita Office, poți oricând să apelezi la clonele open source, disponibile gratuit la un click de download distanță.