Tehnologie

Rusia amendează Telegram și Viber pentru conținut legat de război

Companiile din spatele aplicațiilor de mesagerie Telegram și Viber au fost amendate marți de un tribunal de la Moscova, pentru că nu au șters ceea ce Rusia consideră conținut ilegal.

Conținutul ilegal ar cuprinde inclusiv informații despre războiul din Ucraina, scrie Reuters.

Compania Telegram, cu sediul în Dubai, a fost obligat să plătească patru milioane de ruble (47.525 de dolari), iar compania japoneză din spatele Viber a fost amendată cu un milion de ruble.

Telegram, fondată de frații născuți în Rusia, Pavel și Nikolai Durov, în 2013, este extrem de populară în Rusia, unde este folosită zilnic de Kremlin și Ministerul Apărării, precum și de jurnaliști, persoane din opoziție, grupuri de drepturi și milioane de oameni obișnuiți.

De ce a amendat Rusia rețeaua de socializare Telegram

Agenția de presă TASS a declarat că amenda împotriva Telegram a fost pentru refuzul de a elimina 32 de canale care publică informații false despre ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

Ca referință, Rusia a înăsprit controalele asupra acoperirii conflictului de către mass-media și bloggeri, introducând pedepse mai dure după invadarea la scară largă a Ucrainei, anul trecut, pentru „discreditarea” acțiunilor forțelor sale armate sau publicarea de informații false despre acestea. Rusia a emis frecvent amenzi împotriva unei serii de furnizori de conținut, inclusiv Google, Twitter, Facebook și Instagram Meta și luna aceasta, pentru prima dată, împotriva WhatsApp.

TASS a relatat că aceeași instanță din Moscova cercetează un caz împotriva Apple, acuzat și el că nu a șters conținut ilegal.

Într-un caz separat, Fundația Wikimedia, grupul din spatele Wikipedia, a fost amendată marți cu 1,5 milioane de ruble, a declarat tribunalul Tagansky din Moscova.

Potrivit Interfax, autoritățile au dorit ca Wikipedia să elimine un videoclip despre „train surfing”, o practică de a face călătorii gratuite, care sunt considerate ilegale și periculoase în multe țări.