Tehnologie

România stă la masa greilor, în sfârșit: acum suntem o forță incontestabilă în Europa

Finele de an ne aduce vești bune legate de performanța României pe plan extern, cu privire la calitatea rețelelor mobile 5G.

Conform unei analizea companiei americane Ookla, țara noastră este ocupanta celui de-al patrulea loc în Europa Centrală și de Est în clasamentul calității rețelelor mobile 5G. Tot sursa citată ne mai transmite faptul că Bucureștiul este pe locul 6 în clasamentul capitalelor din regiune.

Macedonia de Nord este campioana acestei analize, fiind ocupanta primului loc, la calitatea rețelelor 5G în Europa Centrală și de Est. Macedonia mai are însă și alte motive de mândrie, pe această temă. Capitala țării, Skopje, ocupă locul 25 în lume în clasamentul global al vitezei orașelor.

România, lider în partea noastră de Europa

Macedonia de Nord a atins cea mai mare viteză medie de descărcare 5G din Europa Centrală și de Est, cu 317,91 Mbps. Bulgaria a fost singura altă țară din regiune care a depășit 200 Mbps (233,63 Mbps).

„Merită remarcat faptul că Macedonia de Nord nu excelează doar în ceea ce privește viteza medie 5G, ci și când se uită la rezultatele percentilei 90 și 10.

De exemplu, vitezele de descărcare 5G în percentila 90 au atins 788,30 Mbps, în timp ce vitezele în percentila 10 au fost de 90,90 Mbps. Makedonski Telekom și A1 Macedonia și-au lansat serviciile 5G cu o combinație de frecvențe 4G folosind DSS înainte de licitația spectrului 5G, autoritatea de reglementare, AEK, acordând licențele pentru frecvențele din benzile de 700 MHz și 3,6 GHz pentru 5G în iulie 2022. Makedonski Telekom a investit peste 70 de milioane EUR în 2022 pentru dezvoltarea rețelei.

În timp ce țările din regiune continuă să investească în soluții 5G, merită remarcat faptul că utilizatorii ar putea vedea scăderea vitezei 5G după ce tot mai mulți utilizatori se alătură și congestionarea crește”, conform celor constatate de experți.

Aceștia mai notează că un alt factor care contribuie la scădere este necesitatea de a respecta obligațiile de acoperire, pentru care banda joasă este mai potrivită, rezultând viteze medii mai mici.