Tehnologie

Franța amendează Google pentru încălcarea normelor UE privind proprietatea intelectuală

Autoritatea pentru concurenţă din Franţa a emis o amendă usturătoare de 250 de milioane de euro împotriva gigantului tech Google.

Franța acuză gigantul tech de încălcarea normelor UE privind proprietatea intelectuală în relaţiile sale cu editorii media, conform The Guardian.

Motivul principal al amenzii este legat de modelul de inteligenţă artificială dezvoltat de Google, cunoscut sub numele de Bard, care a fost instruit să utilizeze conţinutul editorilor şi agenţiilor de presă fără a le notifica, conform oficialilor francezi.

De ce e amendat Google de francezi

Google a recunoscut faptele și s-a angajat să nu conteste amenda, propunând măsuri pentru remedierea deficienţelor identificate de Autoritatea pentru concurenţă din Franţa. Acest caz este o continuare a unei dispute mai vechi referitoare la drepturile de autor în Franţa, iniţiată de mari agenţii de presă, inclusiv AFP, în legătură cu conţinutul online.

Disputa aparent rezolvată în 2022 s-a reînflăcărat odată cu lansarea AI chatbot Bard de către Google în 2023. Acesta a fost instruit să utilizeze conţinutul fără consimţământul editorilor, afectând capacitatea acestora de a negocia preţuri corecte.

Amenda intervine în contextul în care industria editorială caută să limiteze colectarea automată a datelor privind conţinutul lor online de către serviciile AI, urmărind să obţină compensaţii echitabile pentru utilizarea acestor informaţii.

De asemenea, anul trecut, Google a mai primit o lovitură dură, atașată de o amendă de 32,5 milioane de dolari pentru încălcarea unui brevet deținut de o altă companie. Potrivit Law360, un juriu federal din California a dispus amenda după ce a stabilit că Google a încălcat un brevet deținut de Sonos, referitor la gruparea difuzoarelor astfel încât acestea să poată reda audio în același timp, lucru pe care compania îl face de ani de zile.

Judecătorul de district din SUA, William Alsup, a stabilit că versiunea inițială a unor produse precum Chromecast Audio și Google Home încalcă brevetul Sonos.