Tehnologie

România, o forță majoră în Europa în materie de internet și telecomunicații: cifrele de care putem fi mândri

Autoritățile române au multe motive de bucurie atunci când vine vorba de calitatea infrastructurii online de pe meleaguri mioritice. România este de mult o forță în Europa din acest punct de vedere, dar cele mai recent cifre reconfirmă și o performanță deosebită pe partea de telecomunicații.

Piața comunicațiilor din România trece printr-o perioadă foarte bună, conform datelor agregate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementarea în Comunicații. Șeful ANCOM a confirmat în această săptămână că, pe teritoriul țării noastre, sunt active nu mai puțin de 21,37 de milioane de cartele SIM pentru internet mobil. Pentru telefonie mobilă, există 23,22 milioane de cartele, iar ne referim la cartelele SIM cu telefonie mobilă și internet concomitent, numărul lor este de 19,85 milioane. Având în vedere că populația României este de 19,12 milioane, indiferent cum te uiți, sunt mai multe cartele SIM decât români pe meleaguri mioritice.

Românii, mai conectați decât ai crede

“Noi în prezent facem un studiu şi cerem date de la operatori. Nu este finalizat. Vă dau nişte date premergătoare. De exemplu, pe internet mobil avem la ora asta cartele SIM active, aproximativ 21,37 milioane, telefonie mobilă total 23,22 milioane, telefonie mobilă cu internet mobil prin telefon 19,85 de milioane. Deci sunt date foarte bune, vedem o evoluţie crescătoare, spectaculoasă, dar este firesc să fie aşa. Nu înseamnă că 20 de milioane de locuitori folosesc internet. Din aprecierile noastre şi din discuţiile pe care le-am avut cu ADR şi cu DNSC suntem undeva pe la 11 milioane, alţii folosesc mai multe device-uri de genul acesta, dar o să avem studiul gata cam în 30-40 de zile şi o să fie public şi o să facem şi o informare coerentă pe acest subiect”, a precizat Stoica, la conferinţa “ZF Mobilio 2023: Ce face România pe mobil? Tendinţe şi oportunităţi. Provocările 5G. Aplicaţii – de la IoT la consumer”, citat de Economedia.ro. 

În ceea ce privește rata de adopție pe 5G, vorbim de aproximativ 3% dintre cartelele SIM de la noi ca fiind capabile de o astfel de tehnologie de comunicații în prezent, dar motivația pentru o adopție cât mai rapidă există cu siguranță.

“Este nevoie de transfer de date la o o capacitate cât mai mare. De ce? Digitalizare, automatizare, robotizare, inteligenţă artificială, toate acestea se întâmplă. Operatorii sunt dornici să investească şi să facă business, normal, acesta e scopul lor, sunt societăţi comerciale, vor să facă business. Noi am reuşit anul trecut să le creăm un cadru un pic mai bun prin Codul comunicaţiilor şi de asemenea şi prin licitaţia prin care am pus spectrul la închiriere, iar apetitul lor a fost satisfăcător din punctul nostru de vedere.

În condiţii post-pandemice, în condiţii cu un război la graniţa ţării şi discuţiile pe care le avem permanent cu operatorii sunt semne că vor să investească şi investesc. Având în vedere că România este ţară membră UE şi de asemenea în alianţa NATO, avem şi nişte restricţii impuse prin acea a aşa-zisa Lege 5G, care instituie obligativitatea ca producătorii de echipamente pentru infrastructuri critice, iar reţelele de comunicaţii sunt infrastructuri critice, să fie producători autorizaţi de CSAT.

În prezent, producătorii mari autorizaţi, strict cei care pot să ofere un volum mare de echipamente pentru dezvoltarea reţelelor pentru infrastructura 5G, la ora acesta sunt trei acreditaţi, şi avem noi surprize, inclusiv Samsung s-a creditat săptămâna trecută, ceea ce este un punct important pentru noi. Apetitul lor este categoric să ofere servicii şi vor oferi”, a punctat Vlad Stoica.