Tehnologie

REVIEW HUAWEI P60 Pro – telefonul care te transformă în fotograf serios, nu amator

Gândit parcă pentru vara ce va să vie, noul HUAWEI P60 Pro reprezintă cea mai recentă materializare a telefonului creat de la zero pentru profesioniștii din domeniul fotografiei și amatorii de artă fotografică.

HUAWEI are o lungă istorie când vine vorba de smartphone-uri cu abilități deosebite pe partea de captură foto/video. Timp de câțiva ani, expertiza în domeniu era rezultatul unui parteneriat cu Leica, dar ultimele câteva modele de top au lăsat experții cu gura căscată fără o siglă în plus pe spatele telefonului. HUAWEI P60 Pro este cât se poate de bun exclusiv datorită ingineriei chinezești, fără alte combinații.

Dincolo de foto însă, cel mai recent smartphone de top de la HUAWEI este un gadget cu un procesor de ultimă generație, o cantitate generoasă de memorie RAM și un spațiu de stocare ultra rapid, toate împreună făcându-l ideal pentru gaming sau editare de conținut multimedia de înaltă rezoluție. Are o carcasă care îți va fura cu siguranță privirea, mai ales în varianta pe alb și, în opinia mea, reușește să fie original, probabil cel mai important aspect în 2023.

În plus, tot în 2023, AppGallery a progresat suficient de mult încât să te facă să uiți de absența serviciilor Google de pe telefoanele HUAWEI. Al treilea cel mai mare magazin de aplicații la nivel global, AppGallery are la momentul de față aproximativ 223.000 de aplicații, dintre care mai mult de 3000 sunt aplicații locale. Orice aplicație descărcată prin intermediul platformei este atent verificată, cea mai recentă dovadă a încrederii față de ecosistem venind sub forma celor 580 de milioane de utilizatori lunari.

Lăsând la o parte statisticile, important este că prin intermediul AppGallery, în 2023, îți poți descărca fără probleme aplicațiile tale favorite din orice domeniu, de la bancar la ridesharing, de la rețele de socializare și aplicații de chat la divertisment sau shopping. Printre mențiunile cele mai importante se numără Waze, Telegram, TPARK, BOLT, Telegram, Facebook, TikTok, Instagram, Linkedin, MyEnel, My Orange, E.ON Myline, Microsoft Office, eMAG, OLX, Kaufland, Google Authenticator, Carrefour, Call of Duty, FIFA, PUBG, Myedenred, BTPay, Curve, Mobile Banking, YOU BRD, eToken BCR, George Romania, Raiffeisen SmartToken, Raiffeisen Smart Mobile, Revolut, Netflix, Shazam, Spotify, Digi Online, Flashscore, Glovo, Tazz, Booking.com, Microsoft Teams. Practic, un telefon precum HUAWEI P60 Pro nu se mai traduce prin niciun fel de compromis pe partea de software.

REVIEW HUAWEI P60 Pro – ecran față

REVIEW HUAWEI P60 PRO – specificații tehnice și performanță brută

Cel mai nou smartphone de la HUAWEI este construit în jurul unei carcase de 200 de grame cu 161 x 74,5 x 8,3 milimetri într-unul din două finisaje cu nume cât se poate de potrivite, Black (Negru) și Rococo Pearl (alb perlat). În opinia mea, versiunea albă pe care am testat-o îmi aduce mai tare aminte de marmură, dar probabil că referința la perle este mai ușor de înțeles de mai multe persoane.

Partea din față a aparatului este acoperită de un ecran OLED X-True curbat pe margini cu diagonala de 6,67 inci, cu o rezoluție de 2700 x 1220 de pixeli și o rată de reîmprospătare (refresh) de până la 120Hz. Rata de procesare a atingerilor este de 300Hz și, cel mai important, este certificat HDR Vivid și HDR – P3, ca o confirmare a faptului că filmele tale preferate, dar și pozele, se vor vedea mai impresionant ca niciodată. Este certificat TUV pentru o acuratețe deosebită a culorilor și suportă afișarea a aproximativ 1,07 miliarde de culori sau întregul spectru larg P3. Pe partea de protecție, folosind sticla proprietară Kunlun Glass, certificată de elvețienii de la SGS cu 5 stele, poți sta liniștit că HUAWEI P60 Pro nu se va sparge dacă îl scapi de la 1,5 metri pe gresie sau parchet.

Partea de procesare este asigurată de un Octacore Snapdragon 8+ Gen 1 4G cu următoarea configurație, 1 × Cortex-X2@3.2 GHz + 3 × Cortex-A710@2.75 GHz + 4 × Cortex-A510@2.0 GHz. În privința abilităților de captură, acestea sunt datorate unui mix de trei camere principale și una pentru selfie-uri. Centrală este cea construită în jurul unui senzor de 48MP Ultra Lighting cu F1.4 – F4.0 cu stabilizare optică de imagine (OIS). Un al doilea senzor de 48 megapixeli cu F2.1 și OIS este responsabil de imaginile în format Telephoto, în timp ce pentru capturi ultra-wide ai 13 megapixeli cu F2.2. Camera frontală este de 13 megapixeli cu un câmp larg și F2.4.

Pe lângă faptul că rezistă la apă și praf, fiind certificat IP68, impresionant este acumulatorul de 4815 mAh ce poate fi încărcat cu până la 88W cu fir prin HUAWEI SuperCharge. Asta se traduce prin faptul că bateria ajunge la 50% după doar 10 minute la priză folosind încărcătorul din pachet și Turbo Mode. Nici cei care preferă încărcarea wireless nu fac un compromis prea mare la viteză, având în vedere că vorbim de până la 50W fără fir cu un încărcător compatibil. Ca un detaliu drăguț, încărcătorul din pachet (o imposibilitate la Samsung sau Apple în aceeași zonă de preț) este compatibil atât cu cabluri USB Type C, cât și USB Type A. Astfel, în caz că-ți pierzi cablu din pachet, nu trebuie să ai emoții.

REVIEW HUAWEI P60 Pro – spate în flori

Ca de obicei, pe partea de teste, am încercat să merg pe o combinație de teste de utilizare în lumea reală și teste sintetice sau benchmarkuri. În fiecare situație, experiența a fost una impresionată, iar acest detaliu se regăsește și în cifre. În testul de baterie din PCMark, cu o utilizare intensă și constantă, temperatura nu a trecut de 35 de grade, iar anduranța de la 100% până la 20% a fost de 14 ore și 9 minute. Pe acest principiu, ar fi ajuns la 0% după aproximativ 18 ore de utilizare continuă intensă, cu mult peste media smartphone-urilor moderne.

În testul de pentru mediul de stocare, scorul a fost de 37.996 de puncte. Pe când la Work 3.0 a prins 13.430 de puncte defalcate pe Browsing – 10.503, Video Editing – 6-82, Writing 3.0 21.604, Photo Editing 3.0 – 35549, Data Manipulation 3.0 – 8906. În Geekbench, scorul single core a fost de 1311 puncte, iar pe partea de multi-core a sărit la 4073 de puncte. În testul OpenCL din același benchmark, rezultatul final a fost 6623 de puncte.

În AnTuTu V9.6, noul HUAWEI P60 Pro a obținut 1.022.568 de puncte, defalcate pe CPU – 247.486, GPU – 452.610, MEM – 157.504, UX – 164.968. Cei de la AnTuTu au creat și un test de procesare optimizat pentru exploatarea algoritmilor de inteligență artificială. Intitulat AiTuTu, acolo a obținut un scor de 3.150.167 puncte.

REVIEW HUAWEI P60 Pro – Call of Duty

Pe partea de performanță grafică, smartphone-ul a generat 2747 de puncte în Wild Life Extreme, dar cel mai mult m-a entuziasmat experiența din PUBG și Call of Duty. Cu toate detaliile la maxim și 60 de cadre pe secundă, totul a arătat impecabil și s-a mișcat la fel. Chiar și în scenele mai aglomerate, cu multă acțiune, nu a existat nicio sacadare, niciun artefact ciudat, nicio umbră nenaturală. Fără emoții, dacă ai o afinitate pentru gaming pe telefon, P60 Pro nu te va dezamăgi cu siguranță, indiferent ce tip de titluri te entuziasmează cel mai mult.

REVIEW HUAWEI P60 Pro – WIDE 0.5x

REVIEW HUAWEI P60 Pro – performanță foto

Să înțeleg mai bine cât de bine se descurcă HUAWEI P60 pe partea captură foto, am făcut câțiva pași prin cetatea Sighișoara cu câteva ore înainte de apus, pentru a surprinde o serie stufoasă de scenarii în privința cantității de lumină naturală. Am încercat să trec prin toate modurile de captură, cu mențiunea că testele în beznă totală le-am făcut în confortul căminului. Toate imaginile de test, cu EXIF-ul complet, le găsești în spatele acestui link de Flickr, pentru simplul motiv că acest serviciu online de găzduire nu comprimă pozele în niciun fel și te ajută să le vezi în adevărata lor splendoare.

Înainte să prezint concluziile, merită avut în vedere că cei de la Huawei sunt foarte mândri de avansurile tehnologice de la o generație la alta de smartphone în ceea ce privește imagistica. Între P50 Pro și P60 Pro, de exemplu, noul telefon este capabil să extragă de aproximativ 3 ori mai multă lumină din mediul ambiant, atât pe partea de telefoto, cât și cu senzorul principal. Pentru ca acest lucru să fie posibil, vorbim de un mix elaborat de lentile, o premieră în industrie, dar și de un software avansat. Are o plajă dinamică semnificativ mai mare decât în anii trecuți și, în condiții de iluminare foarte dificile, imortalizează în mod corect, un volum semnificativ mai mare de detalii.

În teste, deși există în continuare o serie stufoasă de filtre și algoritmi de inteligență artificială pe care îi poți activa pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor și, mai ales, a subiecților imortalizați, aproape de fiecare dată am avut acele mecanisme dezactivate, iar experiența a fost impresionantă. Deși este greu să-ți dai seama din imagini, în opinia mea, este cel mai bun telefon din privința abilităților de fotografiere într-un spectru larg de scenarii.

REVIEW HUAWEI P60 Pro – test zoom

Acuratețea culorilor imortalizate este impresionantă și nici măcar nu trebuie să te pricepi foarte bine la foto sau să fi pus mâna pe prea multe smartphone-uri de top. Este evident că fiecare componentă din ansamblu principal de captură conlucrează foarte bine pentru a imortaliza scene pline nu doar de detalii, dar de culorii vii autentice, cu un contrast real între elemente, nu unul ”umflat” de AI. Chiar și în testul de zoom de mai sus, de la 0,5X la 1X, 3,5X și 10X, saltul de la o generație la alta de telefoane este remarcabil. Textura frunzelor, scoica melcului și rădăcinile sunt reproduse fără aberații cromatice, fără artefacte ciudate sau particularități care să trădeze efortul unui algoritm de a îmbunătăți imaginea finală într-o manieră artificială. În plus, vorbim de fotografii ”din mână”, fără trepied sau artificii de stabilizare.

REVIEW HUAWEI P60 Pro – panorama

Tot în natură, m-a entuziasmat în mod special modul panoramă. Un algoritm pe care până de curând nu-l clasificam decât ca un truc de marketing sau curiozitate pe care o exploatezi o dată, la HUAWEI P60 Pro s-a comportat impecabil în a lipi o sumedenie de cadre absolut perfect. Nici la zoom maxim pe poza finală, nu se puteau vedea diferențe de nivel în zone dificile, precum iarbă, pereți, țigle de pe casă sau banalii nori. Am obținut o imagine cu o rezoluție de 11.248 x 3872 de pixeli pe care sunt destul de optimist că ai putea să o faci fototapet.

REVIEW HUAWEI P60 Pro – fotografie mod noapte în întuneric beznă

Până și în întuneric total, imaginea cu un ISO în EXIF de 65.535 pare mai degrabă una făcută la asfințit decât în beznă. ”Sursele” de lumină, precum ledul de la TV sau afișajul de la ceas sunt exploatate la maxim în urma unei expuneri de aproximativ 3 secunde din mână. Zgomotul de imagine într-o astfel de fotografie este mai mult decât rezonabil, iar detaliile din întuneric sunt acoperite cu un degrade natural de culoare, fără artefacte sau pixeli ciudați. În final, vorbim de un mix de expuneri succesive, expunere prelungită și ISO enorm, combinate printr-un software foarte bine pus la punct pentru a scoate lumină din ”piatră seacă” și detalii dintr-un cadru pe care nu ai fi crezut să-l vezi vreodată fotografiat cu un telefon.

Pentru că nu poți face un telefon foarte bun în 2023 fără abilități bune în materie de selfie-uri, din acest punct de vedere strălucește de asemenea HUAWEI P60 Pro. Nu e vorba doar de o imagine de rezoluție mare plină de detalii, ci, din nou, de detalii reproduse corect cromatic, frumos, cu sau fără AI. Nici măcar nu contează dacă ești cu sursa de lumină în spate, contre-jour, tot vei fi impresionat de ceea ce vezi pe telefon sau, eventual, pe un televizor de mari dimensiuni. Toate par un alt tip de poze, comparativ cu ce ai mai experimentat.

Ca o notă de subsol, nu știu cât de bine te ajută ochii, dar mă văd cu tot cu telefonul HUAWEI P60 Pro reflectat în ochiul pisicii din cadrul de mai jos. Cam atât de bine face poze acest gadget.

REVIEW HUAWEI P60 Pro – rezoluție maximă împotriva luminii ”contre jour”

REVIEW HUAWEI P60 Pro – experiență și concluzii

M-am jucat aproximativ o săptămână cu HUAWEI P60 Pro preinstalat cu EMUI 13.1, cea mai recentă versiune a sistemului de operare creat de producătorul chinez, iar interfața este mai prietenoasă ca niciodată, mai ales dacă te încântă interacțiunea prin gesturi dinspre marginile ecranului, swipe-uri. Pentru prima oară, un telefon cu dimensiuni atât de generoase mi s-a părut confortabil de ținut într-o singură mână, fără husă și fără emoții. Probabil că am și mâna mai mare, dar nu l-am simțit în niciun moment firav, vulnerabil, sensibil. Are o textură lucioasă, dar spre deosebire de alte finisaje, spatele în niciun moment nu s-a comportat ca un magnet de amprente.

Acesta este un aparat foto care se vede foarte bine și se aude surprinzător, cu o spațialitate parcă nenaturală a instrumentelor de pe o scenă, fără niciun fel de distorsiuni chiar și la volum maxim pe timp îndelungat. Îți gâdilă timpanele și îți fură privirea în același timp.

Nu știu dacă se justifică o investiție semnificativă într-un telefon doar pentru modul în care face poze cu mult peste medie și, tocmai din acest motiv, HUAWEI P60 Pro este bun și la toate celelalte detalii care fac diferența. Arată bine, este cât se poate de rapid în orice scenariu de utilizare pe care îl ai în minte și pare scump. Aceasta din urmă, deși pare o noțiune abstractă la prima vedere, în realitate, este ușor de identificat. De la mufe, cablu de încărcare și încărcător, până la sentimentul pe care îl ai când plimbi degetul pe marginea aparatului, de la spate, pe ramă și ecran, nimic nu pare la voia întâmplării. Totul pare cât se poate de optimizat, finisat, este rezultatul unui efortul semnificativ și a unei atenții la detalii fără cusur. Nu e ieftin, dar face o treabă foarte bună în a-și justifica valoarea de achiziție. Am spus că vine cu încărcător de 88W în pachet, unul la care posesorii celor mai scumpe terminale Apple sau Samsung doar visează?

REVIEW HUAWEI P60 Pro – Portret