Tehnologie

România, la coada Europei, din nou: până de curând, ne mândream cu asta, dar sărăcia se simte peste tot

Sunt multe moduri în care poți măsura sărăcia într-o țară și deși mulți se gândesc la un acoperiș deasupra capului și o farfurie de mâncare, de fapt, accesul la internet trădează un handicap major în fața occidentului. Nu de alta, dar până și perioada de pandemie în care copii ar fi trebuit să facă lecții online, de fapt a lăsat în urmă un procent important dintr-o generație care nu doar că nu este pe internet, dar s-ar putea chiar să nu aibă curent.

Tocmai din acest motiv, cel mai recent raport Eurostat despre accesul populației UE la internet este cu atât mai îngrijorător. Nu de alta, dar România este chiar și după Bulgaria, o țară față de care mulți români se consideră superiori din toate punctele de vedere.

Românii și conexiunea la internet

Conform datelor agregate pe 2022, 2,4% din populația UE nu și-a permis o conexiune la internet anul trecut, din punct de vedere financiar. Tot atunci, procentul din populație aflat în risc de sărăcie a atins 7,6%. Dacă vânezi cu entuziasm jumătatea plină a paharului, merită să ai în vedere că situația este mai roz cu 0,3% comparativ cu 2021 când vine vorba de internet și 0,8% când discutăm de riscul de sărăcie.

Dintre românii aflați în risc de sărăcie care nu-și permit o conexiune la internet, procentul a fost de 25%, în timp ce în Bulgaria în aceeași situație se află 20,5%. În Ungaria, discutăm de 16,5%, o țară aflată într-o criză financiară acută pe toate fronturile, beneficiara inclusiv a celei mai mari rate a inflației, 20% în 2023. Din populația generală, aproximativ 10% nu-și permit să plătească o conexiune la internet.

Cel mai mic procent din populație fără conectivitate la internet este în Finlanda și Danemarca cu aproximativ 1% din populația cu risc de sărăcie și cu mult mai puțin decât 1% raportat la populația generală. Cipru și Luxemburg sunt destul de aproape de aceeași realitate.