Tehnologie

Robotul umanoid care poate pilota un avion: este alimentat de AI și îți poate fura jobul

Cercetătorii de la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea (KAIST) au construit un robot umanoid numit Pibot, care poate pilota un avion, fără a fi nevoie să facă modificări majore în cabina de pilotaj.

Robotul cu ochi de insecte, care are puțin peste 1,5 metri înălțime, poate prinde comenzile și poate menține altitudinea chiar și în cele mai dure condiții, relatează Euronews. Camerele externe se asigură că robotul poate urmări o serie de statistici vitale din avion.

Robotul pilot

În loc să răsfoiască un manual tipărit, Pibot poate, pur și simplu, să memoreze documentația folosind — ce altceva? — modele de limbaj mare.

Pe scurt, este o schimbare fascinantă pentru un lucru real și poate chiar să răspundă la situații de urgență mai rapid decât un pilot uman, potrivit creatorilor săi. În loc să construiască o dronă controlată de la distanță, cercetătorii au lucrat cu controalele existente.

„Pibot este un robot umanoid care poate pilota un avion la fel ca un pilot uman, manipulând toate comenzile individuale din cabina de pilotaj”, a declarat David Shim, profesor asociat de inginerie electrică la KAIST, pentru Euronews.

„Oamenii pot pilota multe avioane, dar au aceste obiceiuri încorporate”, a adăugat el.

Din fericire, spun ei, Pibot se poate adapta la noi medii: „Cu robotul pilot, dacă învățăm configurația individuală a avionului, atunci putem pilota avionul făcând clic pe tipul avionului”, a explicat Shim.

Cercetătorii au lucrat cu chatbot-uri AI, cum ar fi ChatGPT, pentru a dezvolta modalități prin care robotul poate înțelege manualele. Acum lucrează la dezvoltarea propriului lor LLM special pentru Pibot. În ceea ce privește locul în care ar putea fi utilizat, echipa sugerează că ar putea fi desfășurat în medii extreme care nu sunt potrivite pentru oameni.

Deoarece a fost dezvoltat în baza unui contract cu departamentul de apărare sud-coreean, Shin se așteaptă ca Pibot să fie folosit în context militar nu mai devreme de 2026. Până acum, echipa a efectuat doar simulări, dar este în discuții cu Airbus pentru a utiliza Pibot pentru zboruri de testare folosind aeronava sa electrică nou dezvoltată.