Tehnologie

Primele arestări pentru cei care fac imagini deepfake. Ce au pățit doi adolescenți

Doi băieți adolescenți au fost arestați pentru că ar fi făcut imagini nud, de tip deepfake, ale colegilor lor de clasă, în ceea ce se crede a fi primul caz de acuzații penale în SUA în legătură cu nudurile generate de AI.

Potrivit unui raport al WIRED, elevii de liceu din Miami, Florida, au fost arestați și acuzați de infracțiuni de gradul al treilea în decembrie pentru că au creat și partajat imagini nud generate de inteligență artificială cu colegi de clasă, băieți și fete, fără consimțământ.

Acuzați pentru că ar fi creat și distribuit imagini deepfake ale colegilor

Potrivit unui raport al poliției, cei doi băieți, în vârstă de 13 și 14 ani, sunt acuzați că au folosit o „aplicație de inteligență artificială” fără nume pentru a genera imagini explicite ale altor elevi și studenți „cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani”.

Rapoartele susțin că băieții au împărtășit nudurile false deepfake neconsensuale între ei, iar incidentul a fost apoi raportat administratorului liceului care „a obținut copii ale imaginilor modificate”.

Potrivit WIRED, presa locală relatează că cei doi studenți de la Pinecrest Cove Academy din Miami, Florida, au fost arestați pe 22 decembrie, după ce cazul a fost raportat Departamentului de Poliție din Miami-Dade.

Cei doi băieți acuzați că au realizat imaginile au fost transportați „fără incidente” la Serviciul pentru minori.

Cazul nu este singular

Cazul pare a fi primul arest și acuzații penale de acest gen în SUA legate de partajarea imaginilor de nud false generate de inteligență artificială, de tip deepfake.

În ultimele luni, au existat mai multe incidente în care elevii de liceu au folosit aplicații AI disponibile pe scară largă pentru a face fotografii deepfake nud ale colegelor lor de clasă, inclusiv în școli din New Jersey, Seattle și Los Angeles.

Cu toate acestea, în aceste cazuri anterioare, lipsa de claritate cu privire la legalitatea unor astfel de imagini generate de AI și la modul sau dacă să-i pedepsească pe creatorii fotografiilor falsificate a făcut ca părinții, școlile și forțele de ordine să se lupte să facă față tehnologiei.