Tehnologie

Premieră importantă în energia regenerabilă: turbina eoliană care face minuni pentru mii de oameni și ”se plimbă”

Pentru prima dată, eolianul plutitor offshore a fost introdus online ca o nouă tehnologie de generare a surselor regenerabile în Spania.

Prima turbină eoliană offshore plutitoare a țării este acum conectată la rețea și generează energie.

Programul pilot se numește proiectul eolian plutitor DemoSATH, iar turbina sa de 2 megawați (MW) furnizează acum o energie echivalentă cu consumul anual de energie electrică a aproximativ 2.000 de gospodării spaniole. (SATH este ceea ce se numește conceptul său de platformă plutitoare, iar Demo este… ei bine, știi.) Are un diametru al rotorului de 96 de metri.

DemoSATH a fost instalat la două mile de coasta bascilor în august de către firma spaniolă de inginerie Saitec Offshore Technologies, împreună cu RWE Offshore Wind din Germania și Kansai Electric Power din Japonia.

Este a cincea tehnologie plutitoare europeană cu o turbină de peste 1 MW instalată în larg. Este, de asemenea, a treia tehnologie bazată pe beton care atinge acest nivel de dezvoltare.

Datele din acest proiect pilot vor fi acum adunate pentru următorii doi ani.

Davis Carrascosa, director de operațiuni la Saitec Offshore Technologies, a declarat: „Suntem mândri de munca depusă și de faptul că suntem pionierii în Spania în furnizarea de energie regenerabilă cu o turbină eoliană plutitoare. Acesta va fi terenul nostru de testare pentru a obține cunoștințe bazate pe experiența din lumea reală și pentru a le aplica în proiecte viitoare la scară mai mare.”

Mai jos, ți-am pregătit acest videoclip grozav de la Saitec care arată cum a fost construită, remorcată și instalată turbina sa plutitoare:

Tot mai multe parcuri eoliene

Roboți subacvatici autonomi au fost contractați pentru a supraveghea locul primului parc eolian offshore plutitor din SUA.

În decembrie, gigantul energetic norvegian Equinor a câștigat un contract de închiriere de 2 gigawați (GW) în Morro Bay, California, în prima vânzare de închiriere eoliană offshore de pe Coasta de Vest a SUA. A fost, de asemenea, prima vânzare din SUA care a sprijinit dezvoltarea eoliană offshore plutitoare la scară comercială.

Proiectul Morro Bay are potențialul de a genera suficientă energie pentru a alimenta aproximativ 750.000 de gospodării din SUA.

Dar primii pași: Equinor tocmai a semnat un contract cu compania de robotică marină Ocean Infinity pentru a efectua o anchetă de investigare a locului folosind mai multe AUV-uri (vehicule subacvatice autonome) în același timp în zona de închiriere eoliană plutitoare a Equinor.

AUV-urile sunt roboți subacvatici care funcționează independent de oameni și pot ajunge la adâncimi pe care scafandrii umani nu pot. Sunt modulare, astfel încât să poată fi personalizate și să includă lucruri precum sonar, senzori de adâncime și camere. Ele sunt fie programate, fie controlate de operatori de la distanță care îi spun AUV-ului unde, când și ce ar trebui să probeze. Datele pe care le colectează AUV-urile sunt preluate de către operatori atunci când reapar.

Datele pe care AUV-urile Ocean Infinity le colectează la Morro Bay vor ajuta Equinor să dezvolte și să-și perfecționeze designul parcului eolian offshore plutitor și vor informa, de asemenea, evaluarea sitului și planurile de construcție și operațiuni.

Shawntel Johnson, director de dezvoltare a afacerilor la Ocean Infinity, a declarat: „AUV-urile la scară sunt instrumentul perfect pentru [Coasta de Vest a SUA], oferind nu numai avantaje mari de calitate a datelor față de rețelele remorcate, la adâncimi de apă cuprinse între 974 și 1317 metri, dar și eficiență uriașă pe zone largi.”

UAV-urile vor fi desfășurate în Morro Bay în februarie 2024.