Tehnologie

Orașul din România care folosește un sistem inteligent pentru iluminatul stradal.

Într-un oraș din Moldova, străzile sunt iluminate pe timpul nopții cu ajutorul energiei verde, într-un mod inteligent. Pe stâlpi s-au montat panouri fotovoltaice și minieoliene, în felul acesta, Primăria reducând considerabil costurile la energia electrică.

Orașul din România care folosește un sistem inteligent pentru iluminatul stradal

Orașul Buhuși din județul Bacău beneficiază de un proiect cu fonduri europene ce vizează iluminatul public prin stâlpi cu panouri fotovoltaice și turbine eoliene. Sistemul inteligent este montat pe mai multe străzi, având scopul de a furniza energie de la soare și vânt.

„În acești cinci ani am scutit primăria de costurile cu energia legată de iluminatul stradal. Am implementat un nou proiect pentru iluminatul public pe două străzi cu 72 de lămpi, alimentate tot prin energie provenită de la panouri fotovoltaice, proiect care funcționează și astăzi.

Având în vedere experiența din anii precedenți și prevăzând uzura acumulatorilor, am introdus un sistem care atunci când energia stocată din timpul zilei scade pe timpul nopții, automat, sistemul trece pe rețeaua electrică de la distribuitorul de energie”, a explicat primarul orașului Buhuși, Vasile Zaharia, la Antena 3 CNN.

Dacă panourile fotovoltaice nu se încarcă destul din cauza norilor, turbinele eoliene reușesc să acopere deficiența. Autoritățile locale au în plan iluminatul stradal prin lămpi LED.

Unde va fi construit cel mai mare parc fotovoltaic din Europa

De altfel, prezentul și viitorul arată foarte bine pentru vestul României, unde va fi construit cel mai mare parc fotovoltaic din Europa! Investiția se ridică la aproape un miliard de euro și va produce o capacitate maximă de 1044 de megawați, energia fiind generată atunci când bate vântul sau este soare.

Este vorba despre județul Arad, care va avea cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrânuț, a făcut precizări cheie despre acest proiect măreț pentru România.

„E uriaș pentru orice localitate, cu atât mai mult pentru Grăniceri. Pe perioada implementării vor fi cel puțin 1000 de locuri de muncă. Acum lucrăm la ceea ce înseamnă aprobarea pozului care o să fie în data de 15 martie și, efectiv, în tandem, se lucrează la ceea ce înseamnă descărcarea arheologică”, a punctat edilul arădean la TV.