Tehnologie

Opera se aliniază prezentului și introduce un asistent pe bază de AI. Cum accesezi inteligența artificială pe browser

Opera a anunțat recent că asistentul său Aria AI a ajuns pe iOS, pentru toți utilizatorii. Funcția a fost lansată pe desktop în iunie, anul acesta și provine dintr-un parteneriat cu creatorul ChatGPT, OpenAI.

Opera spune că Aria, acum disponibilă pe toate platformele desktop și mobile mari, a numărat peste un milion de utilizatori pe desktop și Android, în ultima perioadă, de la lansare.

Cum funcționează Aria, de fapt

La fel ca Bing Copilot de la Microsoft și Search Generative Experience de la Google, Aria poate răspunde la întrebări și poate defini contextul din jurul paginilor web active.

Asistentul accesează API-ul GPT al OpenAI în timp ce folosește arhitectura Opera Composer pentru rezultate web în timp real.

„În calitate de expert atât în navigarea pe web, cât și în funcțiile browserului, Aria facilitează colaborarea inteligenței artificiale în sarcini precum regăsirea informațiilor, generarea de text sau cod și întrebări despre produse”, a scris Kseniia Sycheva, de la Opera, în mesajul oficial publicat în numele companiei pe care o reprezintă.

Utilizarea botului cu inteligență artificială va necesita un cont Opera, dar nimeni nu va fi înscris în mod implicit, dacă nu se vrea. „Aveți autonomie de a vă înscrie în funcție de preferința dumneavoastră de a vă implica cu serviciile AI”, a scris compania, în cadrul aceluiași mesaj.

„Odată activată, Aria oferă informații inteligente, idei inovatoare și comenzi vocale care să se potrivească în context”, s-a scris, de asemenea.

După cum scrie, de altfel, TechCrunch, Aria este disponibilă în meniul „mai mult”, în aplicația Opera iOS.

Pe lângă chatbot, Opera pentru iOS include, de asemenea, o funcție de blocare a reclamelor încorporate și acceptă Apple Intelligent Tracking Prevention, care limitează urmărirea pe mai multe site-uri.

Browserul are și un serviciu VPN încorporat pe care îl poți folosi gratuit. Aplicația actualizată cu Aria este disponibilă în 180 de țări.