Tehnologie

Oamenii de știință vor să construiască o sferă în jurul Soarelui: megastructura ar putea duce umanitatea la următorul nivel

Am avea nevoie de o cantitate astronomică de resurse pentru a construi o sferă Dyson, un înveliș teoretic uriaș care ar recolta toată energia unei stele date, în jurul Soarelui.

De fapt, așa cum explorează jurnalistul științific Jaime Green în noua sa carte „The Possibility of Life”, ar trebui să mergem până la demolarea unei planete de dimensiunea lui Jupiter pentru a construi o astfel de megastructură, un concept conceput pentru prima dată de fizicianul Freeman Dyson, în 1960.

„Dacă ai vrea să ai suficient material pentru a construi așa ceva, ar trebui, în esență, să dezasamblezi o planetă, și nu doar una mică – mai mult una ca Jupiter”, scrie Green în cartea sa.

Este un teaser fascinant care explorează motivațiile fundamentale pentru o specie – sunt ființele inteligente motivate în primul rând să se extindă și să consume mai multă energie pe măsură ce cresc?

Megastructura în jurul Soarelui

Și nu se referă doar la umanitate. Unii astronomi și-au asumat responsabilitatea să caute semne de viață extraterestră, scanând cerul pentru sfere Dyson care pândesc în alte sisteme stelare. Deci, luând în considerare ce ar putea construi descendenții noștri, poate ne-am putea da seama ce să căutăm în cosmos.

O astfel de sferă ar putea permite unei civilizații să treacă de la o civilizație de tip I la una de tip II pe scara Kardashev, o metodă de a măsura cât de avansată este o societate. În termeni simpli, în loc să exploateze energia folosind toate suprafețele existente ale unei planete date, folosește toată energia disponibilă de la o stea.

Cu toate astea, nu toată lumea este de acord cu construirea unei sfere Dyson. Într-un interviu, astrofizicianul Jason Wright a comparat un astfel de efort cu Manhattan, o „megastructură” umană și interconectată, care a fost construită pe o perioadă lungă de timp, puțin câte puțin.

„A fost planificat într-o oarecare măsură, dar nimeni nu a spus niciodată: „Hei, hai să construim un oraș imens aici”, a spus Wright.

„Doar că fiecare generație a făcut-o puțin mai mare”.

În același mod, o sferă Dyson sau un „roi” de sateliți ar putea fi construite în timp, pentru a valorifica toată energia unei stele, a susținut e: „Dacă energia este acolo de luat și oricum va zbura în spațiu, atunci de ce nu ar lua-o cineva?”, a spus Wright.