Tehnologie

O insulă mică din Europa devine magnet pentru afacerile în inteligență artificială. De ce sunt atrase startup-urile de AI în Malta

Malta, o mică insulă mediteraneană cunoscută pentru atragerea turiștilor bogați, se pregătește să devină un nou centru al inteligenței artificiale (AI). Deși are o populație de puțin peste 500.000 de locuitori, Malta găzduiește deja 56 de startup-uri de AI, echivalentul unui startup la fiecare 9.500 de oameni. În comparație, Statele Unite au un startup de inteligență artificială pentru aproximativ fiecare 14.000 de locuitori.

Un plan ambițios pentru 2030

În 2019, Malta și-a propus să devină „Platforma Ultimativă pentru Lansarea AI” până în 2030. Obiectivul este ca insula să devină un loc unde companiile locale și internaționale să poată dezvolta, prototipa, testa și scala inovațiile AI. Această viziune include utilizarea AI pentru automatizarea sarcinilor, îmbunătățirea educației și rezolvarea problemelor de trafic la orele de vârf, scrie Business Insider.

Vezi și: 5 moduri în care poți folosi Inteligența Artificială în 2024. Ghid complet pentru începători

Suport guvernamental și legislativ

Guvernul maltez, împreună cu universitățile și sectorul privat, a început să investească în AI încă dinaintea boom-ului declanșat de ChatGPT. Sub conducerea actualei administrații și în contextul Actului AI al UE, Malta dezvoltă o nouă strategie AI care să asigure implementarea sigură a tehnologiei, inclusiv inițiative pentru combaterea înlocuirii locurilor de muncă și cadre etice.

Inovație și implementare

Alexiei Dingli, profesor de inteligență artificială la Universitatea din Malta, conduce eforturile insulei în proiecte precum cel de rezolvare a problemelor de trafic. „Foresight-ul în recunoașterea importanței AI a oferit Maltei un avans în acest domeniu, și continuă să fie un lider în industrie,” a declarat Dingli.

Concluzie

Malta se poziționează rapid ca un hub global pentru inovația în AI, atrăgând tot mai multe companii și talente din domeniu. Cu un plan strategic clar și suport legislativ adecvat, insula mică dar ambițioasă se pregătește să devină un jucător major pe scena globală a inteligenței artificiale.