Tehnologie

Microsoft România s-a dus în cap. Așa înțelegi performanța managementului local: scăderea fabuloasă a profitului

Microsoft România are probleme în ceea ce privește profitul.

Gigantul a înregistrat anul trecut un profit net de 1,5 milioane lei, în scădere cu 97% față de 2021, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, analizate de Termene.ro și citate de Economedia. Acesta este cel mai mic profit înregistrat de Microsoft în ultimul deceniu.

Mai exact, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 684 milioane lei în 2022, în creștere cu 22% față de anul precedent. Microsoft România a avut anul trecut 1.558 de angajați, cu 154 de angajați mai mult ca în 2021.

Microsoft are probleme financiare

Ca referință, compania a anunţat la începutul anului trecut o serie de măsuri de economisire, din cauza condiţiilor macroeconomice, inclusiv concedierea a aproximativ zece mii de angajaţi până la sfârşitul lui martie. Acest număr reprezintă aproape 5% dintre angajaţii la nivel global.

Gigantul a subliniat că aceste restructurări se vor traduce printr-o lovitură de 1,2 miliarde de dolari care va fi inclusă în bilanţul financiar pe trimestrul al doilea.

Industria tehnologică se zguduie din cauza economiei dificile și a pandemiei de COVID-19, astfel că disponibilizările au devenit inevitabile. Poate fi dificil să ținem evidența acestor mișcări, dar nu neaparat imposibil, deși situația poate fi chiar mai gravă decât atât cea prezentată mai jos.

Spotify și-a continuat planurile de concediere din ianuarie spunând în iunie că va reduce 200 de locuri de muncă. De asemenea, SoundCloud a continuat, la rândul său, disponibilizările extinse de anul trecut în luna mai. Serviciul de streaming audio a declarat că va pierde 8% din personal.

Mai mult, în aprilie, Dropbox a declarat că va concedia 500 de angajați, sau aproximativ 16% din total. Meta a redus cu 11.000 de locuri de muncă în toamna lui 2022, dar asta nu a fost tot. În martie 2023, compania a dezvăluit planuri noi de a concedia alți 10.000 de lucrători într-o încercare suplimentară de a reduce costurile.

Zoom a declarat în februarie că urmează să concedieze aproximativ 1.300 de angajați, sau 15% din personalul său.