Tehnologie

Meta riscă o nouă amendă: cât de mare este suma, ce a făcut de data aceasta

Practica Meta de a urmări utilizatorii de Instagram și Facebook încalcă confidențialitatea utilizatorilor, a declarat astăzi autoritatea de reglementare a protecției datelor din Norvegia într-un comunicat de presă.

Dacă compania nu ia măsuri de remediere, va fi amendată cu un milion de coroane, adică 100.000 de dolari pe zi, din 4 august până pe 3 noiembrie.

„Este atât de clar că acest lucru este ilegal încât trebuie să intervenim imediat”, a declarat Tobias Judin, șeful Comisiei de confidențialitate din Norvegia (Datatilsynet).

De unde a început totul

Mișcarea vine în urma unei hotărâri judecătorești europene care interzice Meta să colecteze date despre utilizatori, cum ar fi locația, comportamentul și multe altele pentru publicitate.

Scopul este de a pune „presiune suplimentară” asupra Meta, a spus Judin.

Meta a declarat pentru Reuters că analizează decizia Datatilsynet și că decizia nu va afecta imediat serviciile sale.

„Continuăm să ne angajăm în mod constructiv cu DPC irlandez, principalul nostru organism de reglementare în UE, în ceea ce privește respectarea deciziei”, a spus un purtător de cuvânt.

Meta se confruntă cu presiuni în întreaga Europă din cauza acțiunilor cu privire la confidențialitatea datelor. La începutul acestei luni, autoritatea de reglementare a datelor (DPC) din Irlanda a decis că Meta nu poate colecta date despre utilizatori pentru publicitatea comportamentală.

În luna mai, gigantul a primit o amendă record de 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari) pentru transferul datelor utilizatorilor din UE pe serverele sale din SUA.

În plus, noul rival al Twitter, Threads, nu este încă disponibil în Uniunea Europeană din cauza preocupărilor legate de confidențialitate.

În momentul în care Threads a debutat, Meta a declarat că „nu a fost încă pregătit serviciul pentru o lansare europeană în afara Regatului Unit, care nu este pe deplin guvernat de GDPR sau regulile UE de confidențialitate”.

Meta a mers atât de departe încât să blocheze utilizatorii din UE să acceseze noul site de socializare.