Tehnologie

Meta renunță la unul dintre cele mai iubite dispozitive ale sale, iar fanii sunt supărați pe Mark Zuckerberg

Fanii Meta au fost revoltați după ce compania a anunțat planurile de a înceta suportul pentru unul dintre cele mai mari produse ale sale.

Într-un e-mail trimis clienților, gigantul tehnologic a declarat că nu va mai furniza actualizări de software pentru casca de realitate virtuală Meta Quest 1 – cunoscută anterior sub numele de Oculus Quest.

Casca Meta Quest 1, lansată în 2019, va fi retrasă

Lansată în 2019, casca Meta Quest 1 a fost una dintre primele dispozitive care ofereau urmărire a mișcărilor capului și șase grade de libertate, dar acum va fi eliminată treptat din gama de produse VR în creștere a Meta. Fanii dedicați vor putea încă să joace și să descarce aplicații atât timp cât dezvoltatorii continuă să le sprijine, dar Meta avertizează că ar putea exista consecințe severe de securitate.

Pe rețelele sociale, clienții furioși l-au implorat pe Mark Zuckerberg să reconsidere decizia, care va intra în vigoare la sfârșitul lunii august. Pe Reddit, un client furios a scris: „O mare tragedie se abate asupra acestei zile.”

Un alt utilizator a postat: „Este cu adevărat păcat – încă mă bucur de utilizarea Quest-ului meu, văd cât de frumoase sunt cele noi, dar nu-mi permit unul nou”.

Încetarea suportului și riscurile de securitate

Meta a semnalat anterior retragerea Meta Quest 1 când a anunțat în ianuarie anul trecut că va înceta să lanseze aplicații și funcții noi pentru dispozitiv. Cu toate acestea, eliminarea actualizărilor de securitate pentru casca acum depășită a fost o surpriză pentru mulți fani. În e-mailul său, Meta a scris: „Dorim să vă informăm că, începând cu 31 august 2024, nu vom mai furniza remedieri de erori sau actualizări de securitate pentru căștile Meta Quest 1”.

Meta a adăugat în e-mail: „Veți putea în continuare să descărcați aplicații noi și să utilizați aplicațiile existente atâta timp cât acestea sunt sprijinite de dezvoltator”.

Aceasta înseamnă că clienții inițiali vor putea să utilizeze în continuare jocurile sau aplicațiile achiziționate prin magazinul Meta. Cu toate acestea, unii dezvoltatori, cum ar fi creatorii Beat Saber, au anunțat deja că vor înceta să sprijine Meta Quest 1.

Deși clienții vor putea continua să utilizeze căștile existente, Meta a emis un avertisment serios despre pericolele acestui lucru: „Dacă în viitor vor fi detectate vulnerabilități de securitate, datele private stocate direct pe dispozitiv ar putea fi compromise”.

Mulți infractori cibernetici exploatează vulnerabilitățile în software-ul vechi sau neactualizat, deoarece punctele slabe cunoscute de securitate sunt adesea partajate pe scară largă pe internet. Fără actualizări continue pentru a remedia aceste probleme, proprietarii de Meta Quest 1 și-ar putea pune în pericol datele personale folosind casca.

Viitorul VR-ului și speranțele fanilor

Există încă speranță pentru fanii VR, deoarece acest anunț vine pe fondul zvonurilor despre lansarea unei noi căști. În același e-mail, Meta a scris: „Suntem încântați de viitorul Meta Quest și așteptăm cu nerăbdare să vă oferim mai multe experiențe revoluționare de MR (realitate mixtă)”.

În octombrie anul trecut, Meta a lansat casca de realitate virtuală și mixtă Meta Quest 3, mai avansată. La lansare, Meta a susținut că casca ar combina realitatea fizică și digitală, permițând clienților să „cânte la un pian virtual pe măsuța de cafea” sau „să deschidă un portal în camera de zi”.

Cu toate acestea, la prețul de 499 de dolari (479 de lire sterline), Meta Quest 3 ar putea fi prea scumpă pentru mulți clienți. Se crede acum pe scară largă că Meta se pregătește să lanseze Meta Quest 3S, o alternativă mai ieftină și mai ușoară la Meta Quest 3.

Apariția bruscă a suportului pentru Meta Quest 1 coincide și cu scăderea vânzărilor pentru Meta Quest 2, deoarece dispozitivul nu mai este disponibil în stoc pentru multe regiuni pe site-ul Meta. Dacă lansarea zvonită este adevărată, Meta ar putea paria că entuziaștii VR ar putea fi tentați să facă upgrade de la Meta Quest 1 la un model mai ieftin și mult mai puternic.