Tehnologie

Meta are grijă de platformele sale: De ce nu se compară cu Twitter-ul lui Elon Musk

Aplicația blochează căutările de vaccinuri, covid și alte cuvinte cheie.

Se pare că abilitățile de căutare a cuvintelor cheie introduse recent de Threads nu vor funcționa pentru toate subiectele. În prezent, aplicația blochează căutările pentru o serie de cuvinte „potențial sensibile”, inclusiv „vaccinuri”, „covid” și alte variante de cuvinte care au fost anterior legate de informații greșite pe platforma Meta.

Limitele, care au fost raportate pentru prima dată de The Washington Post, sunt o încercare aparentă de a preveni răspândirea conținutului controversat pe cea mai nouă aplicație Meta. Compania a blocat o serie de termeni legati de covid și vaccinuri, inclusiv „covid”, „coronavirus”, „covid-19”, „vaccinuri” și „vaccinuri Covid”, precum și alți termeni asociați cu conținut potențial neplăcut precum „ gore”, nud” și „sex”.

Compania a confirmat că blochează căutările într-o declarație pentru The Post, numind-o o măsură temporară. „Funcționalitatea de căutare nu oferă temporar rezultate pentru cuvintele cheie care ar putea afișa conținut potențial sensibil”, a spus un purtător de cuvânt. Adam Mosseri, șeful Instagram, care supraveghează și Threads, a postat pe Twitter că compania „încearcă să învețe din ultimele greșeli [sic] și crede că este mai bine să părăsim să fim atenți în timp ce lansăm căutarea”.

O altă abordare

Istoricul lui Meta arată că compania are motive întemeiate să fie precaută cu privire la căutarea pe Threads. Căutarea pe Instagram a fost criticată pe scară largă ca un vector de dezinformare și capacitatea sa de a conduce utilizatorii în gropile conspirației. Căutarea aplicației a fost folosită în special în primele zile ale pandemiei, când a promovat conturi anti-vax care prezentau conspirație în rezultatele sale de top pentru interogări simple precum „vaccin” și „5G”.

În același timp, este grăitor că Meta alege acum să blocheze toate căutările care conțin cuvinte cheie „potențial sensibile”, chiar și postările care nu conțin conținut care încalcă regulile. Este, de asemenea, o abordare mult mai agresivă decât a luat-o compania de social media în trecut.

În timp ce Meta a limitat anterior funcționalitatea de căutare atât pe Facebook, cât și pe Instagram, compania a intervenit de obicei atunci când termenii de căutare erau legați în mod explicit de conținut care încălca regulile, cum ar fi hashtag-uri specifice legate de QAnon. În alte cazuri, compania a lucrat pentru a curăța rezultatele căutării pentru subiecte precum vaccinurile și a împins PSA în aplicație care direcționează utilizatorii către resursele oficiale.

După cum subliniază The Washington Post, rezultatul blocării totale a termenilor de căutare legați de covid este că utilizatorilor li se interzice, de asemenea, să caute informații, resurse și conversații care nu încalcă regulile platformei, ceea ce ar putea fi o barieră pentru cei care caută sfaturi sau informații credibile din partea experților.
Atenția lui Meta subliniază, de asemenea, cât de repede compania s-a grăbit cu dezvoltarea Threads. Aplicația a fost lansată la doar cinci luni după ce un mic grup de ingineri Instagram a început să lucreze la proiect. Revenirea rapidă a însemnat că Threads s-a lansat cu mai multe caracteristici de bază lipsă din serviciu. Și, în timp ce Meta a spus că Threads are aceleași politici de siguranță ale Instagram, nu a dezvăluit multe detalii despre planurile sale de a modera conținutul pe aplicația similară Twitter, unde postările arată și se simt foarte diferit.