Tehnologie

Luna va fi a roboților: sistemul conceput să lucreze pentru oameni

Sistemul WORMS este conceput pentru a naviga pe Polul Sud al Lunii, care are un teren complex și surse potențiale de apă.

Inginerii MIT au proiectat un robot lunar care se plimbă, inspirat inteligent de regnul animal. Sistemul „mix-and-match” este format din membre robotizate asemănătoare viermilor pe care astronauții le-ar putea configura în diferite „specii” de roboți asemănătoare cu păianjeni, elefanți, capre sau boi.

WORMS (Walking Oligomeric Robotic Mobility System) este viziunea unei echipe asupra unui viitor în care astronauții care trăiesc pe o bază lunară și deleagă activități roboților.

Cu toate acestea, pentru a evita „o grădină zoologică de mașini” cu diferiți roboți pentru fiecare sarcină imaginabilă, WORMS ar permite astronauților să schimbe membrele, bazele și anexele pentru sarcina în cauză.

Sistemul include un apendice asemănător unui vierme, care se poate fixa împreună cu un șasiu printr-un mecanism de răsucire și blocare. „Pantofii” în formă de wok se pot fixa apoi pe celălalt capăt al anexului. În cele din urmă, un instrument mic permite astronauților să elibereze știfturile cu arc ale blocului atunci când este timpul să fie dezasamblat. Echipa a dezvoltat deja un prototip cu șase picioare, de dimensiunea unui cărucior, folosind un software care coordonează mai multe membre ale viermilor. Au demonstrat cu succes asamblarea, dezasamblarea și navigarea într-un test recent pe teren.

„Astronauții ar putea intra în magazie, să aleagă viermii de care au nevoie, împreună cu pantofii, corpul, senzorii și uneltele potrivite și ar putea prinde totul împreună, apoi îl dezasambla pentru a face unul nou”, a spus George Lordos, instructor absolvent la Departamentul de Aeronautică și Astronautică al MIT. „Designul este flexibil, durabil și rentabil.”

Proiect universitar

Aceste idei au luat naștere în 2022, ca răspuns la Breakthrough, Innovative and Game-Changer (BIG) Idea Challenge a NASA, o competiție anuală pentru studenții universitari pentru a evoca idei inovatoare. În ediția din acel an, NASA a provocat studenții să dezvolte roboți pentru a se deplasa pe terenuri extreme fără roți.

Echipa MIT s-a concentrat asupra unui robot lunar care ar putea naviga pe Polul Sud al Lunii, despre care unii bănuiesc că ar putea include apă înghețată – esențială pentru supraviețuirea pe termen lung a astronauților – dar și teren complex cu praf gros, versanți stâncoși și tuburi de lavă.

„În timp ce ne gândeam la aceste inspirații animale, ne-am dat seama că unul dintre cele mai simple animale, viermele, face mișcări similare cu un braț, sau un picior, sau o coloană vertebrală sau o coadă”, spune liderul adjunct al echipei și student absolvent al AeroAstro, Michael Brown.

„Există multe cuvinte populare care sunt folosite pentru a descrie sisteme eficiente pentru viitoarea explorare a spațiului: modulare, reconfigurabile, adaptabile, flexibile, transversale etc.”, a spus Kevin Kempton, inginer la Centrul de Cercetare Langley al NASA și judecător al 2022. BIG Ide Challenge. „Conceptul MIT WORMS încorporează toate aceste calități și multe altele.”