Tehnologie

Lovitura momentului de la Digi RCS RDS pentru Vodafone și Orange: așa îți dai seama că este de neoprit

Digi RCS RDS a făcut o treabă foarte bună în ultimii ani în a atrage foarte mulți utilizatori în curtea sa, prin prețuri foarte mici în raport cu Orange și Vodafone. În niciun moment nu a contat calitatea serviciilor sau stabilitatea conexiunilor de voce sau internet, mai ales într-o țară atât de săracă precum România.

Trendul a continuat și în prima jumătate din 2023, după cum se arată în cel mai recent raport publicat de ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii). Digi RCS RDS este și de această dată lider la capitolul portări, cu peste 62% dintre toate numerele portate în primul semestru al anului.

Câți români s-au portat în România, unde au mers

În 2023, au fost portate 775.108 numere de telefon din care 745.595 numere pe telefonia mobilă și 29.512 pe telefonia fixă. Când vine vorba de defalcarea numerelor de mobil portate pe tip de operator, cele mai multe au mers de departe în curtea Digi RCS RDS, vorbim de aproximativ 464.189 de numere portate. Vodafone este pe un foarte îndepărtat loc 2 cu 135.022 de numere atrase în rețea în perioada menționată. Pe poziția a treia în top se află Orange cu o valoare care se apropie vertiginos de 20% din performanța Digi RCS RDS, doar 79.990 de numere portate. Telekom se află pe poziția a patra cu 53.633 de numere de telefonie mobilă atrase în rețea în primele 6 luni din acest an.

În final, dacă tragi linie, Digi RCS RDS și Vodafone au atras aproximativ 80% din totalul numerelor portate din România în materie de telefonie mobilă. Pe partea de telefonie fixă, clasamentul este un pic mai diferit, Digi RCS RDS este și de această dată pe primul loc cu 13.095 de numere fixe portate, dar este urmat de Orange cu 8188 de numere, ca Vodafone să fie pe trei cu 2550 de numere. Merită avut în vedere că, la acest capitol, Orange a achiziționat fostul Romtelecom și, la momentul de față, o bază de utilizatori foarte generoasă din acest spectru.